A kertben féléretten a földre pottyant almák megsokasodtak. Nem szépek, de a mienk. Ízesek, kár lenne almaecetet gyártani még belőlük, ezért egy nemszép, de hasznos süteménybe tettem őket. A tésztájába teljes kiőrlésű lisztet is tettem, de ez csak próbálkozás volt, hogy szokjuk ennek a lisztnek az ízét is.

 

Az almákat megpucoltam és kockára vágva citromos vízben gyűjtögettem őket, amíg véget nem ért a hámozás. Leszűrtem róla a vizet, majd egy kerámia tálba tettem, rámértem a vaníliás pudingport és a kristálycukrot. A fahéj a családomban nem általánosan kedvelt fűszer, ezért ha nem csak magamnak sütök egy egész tepsivel, akkor mellőznöm kell. Egyéb fűszert most nem is akartam beletenni. Jól összekevertem az almákat az ízesítőkkel.

Egy kisebb tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral. Ráborítottam az almát, majd egy szilikonos lapáttal a benne lévő kulimászt is alaposan leszedtem az edény faláról a tepsibe. A tésztáját is ebben a tálban kevertem össze, ami most ismét üresen állt rendelkezésemre. Kimértem a kerámiatálba 175 gramm finom lisztet és 125 gramm teljes kiőrlésú búzalisztet búzacsírával. Beletettem a többi hozzávalót, puha vajat, tojásokat, cukrot, szódabikarbónát és a szilikonos lapáttal jól átkevertem. Egy evőkanállal rászaggattam a fűszeres  almára.

180 fokon 35 percig sütöttem.

Egy fém tálaló tálcát borítottam a megsült sütemény tetejére, majd kendővel fogva átfordítottam a forró tepsit, hogy a sütemény a tálcára kerüljön fejjel lefelé.

A papírt óvatosan lehúztam az almák tetejéről, itt-ott segíteni kellett az almadaraboknak, hogy lejöjjenek a papírról. Lehetett volna vajazott tepsibe is tenni papír nélkül, de azt még rizikósabbnak találtam így elsőre.

*****

Hozzávalók a gyümölcsös részhez:

500 gramm kiskockára vágott alma

1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 40 gramm étkezési keményítő)

5-6 evőkanál cukor

fahéj

Hozzávalók a tésztához:

175 gramm finom liszt

125 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt búzacsírával dúsítva (Ónodi Malom)

1 csapott teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)

8 dkg cukor

18 dkg habtejszín

10 dkg vaj

2 tojás

*****