Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom.

 

Egy tálban a száraz hozzávalókat, a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a fűszerszámokat kézi habverővel alaposan összekeverem. Egy másik, mélyebb tálban a sült sütőtököt, az olajat és a két tojást kézi habverővel összekeverem. Ezután ehhez a masszához hozzáadom a lisztes keveréket és fakanállal összekeverem.

Kisebb és nagyobb,papírral bélelt muffin formákba 3/4-ig töltöm a masszát. Előre melegített, 180 fokos alsó-felső sütéssel 13 percig sütöm, illetve addig, amíg egy picit megkaramelizálódik a külsejük.

A kisebb formákkal azért érdemes bajlódni, mert azok falatkák lesznek és megsülve jobban karamelizálódik a külsejük, de belül puhák lesznek. Nagyon népszerű. A nagyobb formákat is azért sütöm papírral, mert így 2-3 nappal később is finom reggeli ital mellé, szerintem kevésbé szárad ki. A tök miatt amúgy is puha.

A muffin papírról csak kihűlés után jön le, forrón még nagyon hozzá tapad.

A színe kicsit narancssárgás lesz sülés után is, de nem túl árulkodó az újonnan kóstolóknak.

Hozzávalók:

  • 250 g sült sütőtök
  • 1 dl (oliva)olaj vagy ennek megfelelő mennyiségű vaj
  • 2 db tojás
  • 250 g liszt
  • 150 g cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 g őrölt fűszerszámokból

- kész mézeskalács fűszerkeverék vagy saját keverék:

- fahéj

- szerecsendió

- szegfűszeg

- gyömbér

- kardamom

A fotón látható muffint a gyerekeim sötötték még 2018-ban.

nagydobosi sütőtök sütőtök édesség muffin
Sütőtökös muffin