Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom.
Egy tálban a száraz hozzávalókat, a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a fűszerszámokat kézi habverővel alaposan összekeverem. Egy másik, mélyebb tálban a sült sütőtököt, az olajat és a két tojást kézi habverővel összekeverem. Ezután ehhez a masszához hozzáadom a lisztes keveréket és fakanállal összekeverem.
Kisebb és nagyobb,papírral bélelt muffin formákba 3/4-ig töltöm a masszát. Előre melegített, 180 fokos alsó-felső sütéssel 13 percig sütöm, illetve addig, amíg egy picit megkaramelizálódik a külsejük.
A kisebb formákkal azért érdemes bajlódni, mert azok falatkák lesznek és megsülve jobban karamelizálódik a külsejük, de belül puhák lesznek. Nagyon népszerű. A nagyobb formákat is azért sütöm papírral, mert így 2-3 nappal később is finom reggeli ital mellé, szerintem kevésbé szárad ki. A tök miatt amúgy is puha.
A muffin papírról csak kihűlés után jön le, forrón még nagyon hozzá tapad.
A színe kicsit narancssárgás lesz sülés után is, de nem túl árulkodó az újonnan kóstolóknak.
Hozzávalók:
- 250 g sült sütőtök
- 1 dl (oliva)olaj vagy ennek megfelelő mennyiségű vaj
- 2 db tojás
- 250 g liszt
- 150 g cukor
- 1 csomag sütőpor
- só
- 5 g őrölt fűszerszámokból
- kész mézeskalács fűszerkeverék vagy saját keverék:
- fahéj
- szerecsendió
- szegfűszeg
- gyömbér
- kardamom
A fotón látható muffint a gyerekeim sötötték még 2018-ban.