Néha előfordul, hogy nem minden megvásárolt citrom, narancs, mandarin lesz elfogyasztva, idővel kicsit megpuhul, megszárad a héja, sőt, a belseje is kiszárad. Szépen lassan ehetetlenné válik. A kezelt felülete miatt persze ez időnként borzasztóan hosszú ideig zajlik, addig csak teszem-veszem, rakosgatom egyik helyről a másikra a konyhában.

 

Télen is szoktam aszalni, ekkor is géppel. 1-1 szem megmenteni való gyümölcs miatt természetesen nem kapcsolom be az 5 tálcás aszalót, de télen mindig van itthon alma, a gyerekek nagyon szeretik az aszalt almát, ezért ha összegyűlik egy kis aszalni való gyümölcs ebből-abból, akkor először a csekély mennyiségűeket tálcára rakom, majd a többi tálcát, helyet szabadon kitöltöm almával.

Az így megmentett citrom, mandarin és narancs karikák már leginkább csak dekorálásra, ajándékcsomagok díszítésére alkalmasak.

Azonban ha rutint szerzünk az aszalásukban, akkor a célirányosan, kezeletlen héjú déli gyümölcsökből későbbi italok, teák, ágyas pálinkák, likőrök ízesítésére, dekorálására is készíthetünk aszalt karikákat.

A technika egyszerű. Nagyon éles késsel, hogy a vágás minél kevesebb léveszteséggel történjen, kb. 2-3 mm vastag körszeleteket vágunk a gyümölcsökből. Egymás mellé rendezzük az aszaló tálcára. Nyugodtan összeérhetnek szorosan, hamar elkezdenek zsugorodni és a végén nem tapadnak össze.

Ha túl vékony szeletet vágunk, akkor a rácsra ráaszalódik a gyümölcsök belseje és szinte lehetetlen sérülésmentesen földszedni.

A citrus karikáktat a legmagasabb fokozaton szoktam aszalni, este berakom a gépbe, reggel kiszedem.

Akkor a legszebb, amikor a belseje üvegessé aszalódik. A citrom, ha túl sokáig aszaljuk, barnás színűvé válhat.