Amikor sikerül kezeletlen héjú, illatos citromot vásárolni, érdemes a kifacsarása után a héját éles késsel olyan vékonyan lehámozni, hogy csak a színe jöjjön fel, a hófehér hús ne tapadjon rá.

Melós munka, de megéri, már csak az illata miatt is.

Az így létrejött kis forgácsok hamar megszáradnak, pláne télen a fűtött szobában. Amikor zörgősre száradt, üvegbe kell tenni.

Ha több alkalommal is készítjük és egy üvegbe gyűjtjük a citromhéj forgácsokat, érdemes jelezni az üvegen, hogy hány citrom héja van benne, amíg kialakul bennünk a ráérzésre tudom, hogy ez kb. egy citromnyi héjmennyiség.

Felhasználása

Amikor a sütemény receptjében fel lehet használni citromhéjat, akkor a forgácsot a süteményhez szükséges cukorból vett néhány teáskanállal a kávédarálóba teszem és jól összeforgatom. Így a citromhéj apróra örlődik frissen, pont annyi cukor kerül a süteménybe is, amennyit előírt a recept.

Tea ízesítésére vagy limonádé ízesítésére természetesen hasonló módon készíthetünk citromos porcukrot.

Citromhéjreszeléshez egy apró trükk. A sajtreszelőnél megszoktuk, hogy a sajtot húzzuk a reszelőn, viszonylag erősen rányomva. Citrom esetében viszont fontos, hogy a sárga héj alatti fehér, keserű részbe már ne reszeljünk bele, ezért érdemes megfordítani a dolgot. A kezünkben tartjuk a citromot és a reszelőt húzzuk rajta, így látjuk, ahogy a héj forgácsolódik.