A babot és a sonka főzőlevét is a fagyasztóban tárolom felhasználásig. Egyszerre kiveszem és a babot egyszerűen megfőzöm a lében. A sonkalében főtt babból már többféle étel is készíthető, most babfőzelék lett.

 

Egy fazékba beleöntöttem a száraz babot,  a mikroban kicsit megolvasztottam 2-3 percig a fagyasztott sonkalevet, majd úgy fagyottan ráöntöttem a babra. Fedőt tettem rá és lassú tűzön felforraltam. Idővel ez a folyadék kevés a babnak, ami nem is volt beáztatva, ezért csapvízzel folyamatosan pótolom a vizet, épp mindig csak annyi legyen rajta, amit elfő és kikandikálnak a babszemek.

Semmivel sem fűszereztem, a bab így intenzíven sós ízű lesz. Babérlevelet tehettem volna hozzá, de elfelejtettem, ezért ez a rántás előtt került csak bele. Babérlevelet már a legelején bele lehet tenni.

Hosszú idő alatt, lassú tűzön fő meg a bab, időnként muszáj kevergetni, hogy egyformán főjenek a szemek.

Amikor megfőtt a bab, akkor egy rántást készítettem. A felforrósított zsíron lisztet pirítottam halványra, majd felöntöttem több adagban tejjel és simára kevertem. Először nekem is csomós lett fakanállal keverve, de átváltottam habverőre és azzal teljesen simára, híg, tejfölsűrűségűre tudtam keverni. Beleöntöttem a tejes rántást a babba, majd még öntötem hozzá tejet, hogy hígabb legyen egy picit.

Mivel ez a pici kicsit sok lett, ezért elővettem egy nagy pohár tejfölt, beletettem egy kis kukorica keményítőt, habverővel és kicsi tejjel simára kevertem és ezt is hozzáadtam. Felforraltam és máris főzelék sűrűségű lett és azonnal tálalható volt a római tálban sült oldalas mellé.