A tejbegríz konkurenciája, persze nem mindenkinél. Van akik csak a tejbergízt szeretik, van akik meg csak a tejberizst és a másikkal a világból ki lehet kergetni. Kezdetben én is csak a tejbepapit szerettem. Egyszer Keresztanyám azt mondta, tejbepapi lesz ebédre és tejberizs volt. Maradandó csalódottságot éreztem és éhen maradtam akkor, mert tényleg utálatosnak tartottam a tejben főtt rizsszemeket. Aztán anyuka lettem és az egyik gyermekem mindkettőt nagyon szereti. Előbb őmiatta kezdtem el főzni, aztán meg már úgy rááll a kezem alkalmanként. Ha úgy adódik,  sült tejberizsként folytatom, vagy rizskochot készítek belőle. Ami viszont még nem sikerült, az a hideg, tejszínes, gyümölcsös tejberizs. Néhány cukrászdában kifejezetten finomat lehet kapni, de még ott is nagyon ritka. Anno, mikor még a bolti Müller tejberizs nem volt tele egészségvédő műcuccokkal, nagyon kedveltem, de ezeket a mostani kuntyulmányokat, amiket tejberizs nélkül hoznak a németektől, hát, szerintem egyék ők.

 

A tejet felteszem forralni, egy picit megsózom. A legegyszerűbb asztalai sószóróval sózni, így érzésből sózunk.

Amíg felforr a tej, egy leveszűrőbe öntök egy púpozott teásbögrényi rizst, majd folyó víz alatt leöblítem.

A forró tejbe öntöm a megmosott rizst, majd lassú tűzön addig főzöm, amíg szinte beissza a tejet, ez kb. negyed óra alatt megtörténik. Alkalmanként megkeverem, nehogy leégjen.

Negyed óra múlva hozzáteszem a vaníliás- és kirstálycukrot. Ezután már nem nagyon hagyom magára, gyakran kevergetem, mert a cukor könnyen leég. Megkóstolom, hogy megpuhult-e a rizs, és ekkor még ha úgy érzem, kanyarban sincs (ahogy most sem 1 liter tejjel), annyi tejet öntök hozzá, hogy jó híggá váljon újra. Lassú tüzön, gyakran kevergetve főzöm, lassan újra besűrűsödik, folyamatosan puhul a rizs.

Gyakorlottan eleve tudjuk, hogy mennyi rizsből és tejből milyen állagú lesz a tejberizs megfőve, de kezdőként, vagy ha régen főztük, akkor honnan tudnánk? Szóval szerintem nem eretnek dolog később még tejet adni hozzá és tovább főzni, hogy olyan legyen, amilyennek elképzeltük. 

Ha felforrt és elfőtte a "vizesnek tűnő tejet" és visszasűrűsödött olyan állagúra, amilyet szeretnénk, akkor már lezárhatjuk, a rizs még ha ekkor nem is tökéletesen puha, de letakarva egy fedővel még tovább fog puhulni.

Hozzávalók:

  • Minimum 1 liter tej (max. 2. liter, most végül 1,5 litert adtam hozzá)
  • Pici só
  • 1 nagy teásbögre (2,5 - 3 dl) rizs
  • 2 evőkanál vaníliás cukor (vagy más módon is lehet vanília ízt adni, belefőzött vanília darabbal)
  • 4-5 evőkanál cukor

Felhasználás:

  • Kakaós porcukorral tálalva
  • Fahéjas porcukorral tálalva
  • Kihűtve, felvert tejszínhabbal lazítva gyümölcsökkel
  • Tovább lehet alakítani, mint rizskoch
  • Sült tejberizsként még meg lehet sütni