Csodás szépságű karfiolt lehetett kapni a héten a HÍD ABC-ben. Tudom, hogy a fiúk nem szeretik, de nem lehet mindig palacsintát enni. Annyira sok karfiolos recept van, nehezen döntöttem el, most mi készüljön belőle. Azt remélem, hogy hideg időben egy forró zöldséges leveshez még ők is kedvet kapnak. Ez után még egy finom palacsinta is jó befejezése lehet az ebédnek.
Egy mélyebb levesfőző fazékban vajon az apróra vágott hagymát egy kevés sóval elkezdtem megpárolni. Amikor levet engedett és azt is elfőtte magától, akkor kevés vizet öntöttem alá, hogy ne égjen le a ráhintett őrölt pirospaprika, amivel ízesítettem.
Elkevertem a paprikás alapot, kicsit még hagytam rotyogni, majd felöntöttem forró vízzel és borssal fűszereztem.
Lefedtem a fazekat és megvárrtam, hogy felforrjon.
Az apróbb virágokra bontott karfiolt levesszűrőbe téve lezuhanyoztattam és a forró lébe tettem.
Tovább ízesített paprikával, petrezselyemmel és még felöntöttem annyi vízzel, amennyi a fazékba fért.
Lassú tűzön puhára főztem a karfiol virágokat, ha sz ükséges még lehet sózni.
Leves a fagyasztóba:
A készre főtt leves elég nagy mennyiségű lett, ezért a habarás előtt egy részét külön mertem, hogy kihűlés után a fagyasztóba tudjam tenni.
Kiolvasztás után is be lehet habarni, habarás után viszont nem lehet fagyasztani.
Telfölös habarás:
A lisztet a tejfölben habverővel elkevertem és annyi hideg vizet adtam még hozzá, hogy önthető legyen.
A megfőtt levesbe öntöttem és alaposan elkvertm, megvártam, hogy egy újra felforrjon, majd lezártam a fazék alatt a lángot.
*****
Hozzávalók a leveshez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál vaj
- 1/2 teáskanál himalája só később még 2 teáskanállal tettem bele
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1,5 liter forró víz
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 500 g - 800 g apró virágaira szedett karfiol (egy kisebb fej)
- 3 teáskanál szárított petrezselyemlevél
- 1 teáskanál paprikakrém (1 zöldpaprika helyett)
- (1 nagyobb kimagozott paradicsom)
Hozzávalók a habaráshoz:
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- 0,5-1 dl hideg víz
*****
Felhasználás:
- Azonnal tálalható tartalmas, finom zöldségleves habarás nélkül is.
- Habarás előtt fagyasztható készétel.
- Fagyasztás után felforralás után habarással tovább lehet ízesítni.