Hosszú évek óta használom az összegyűjtött, többé-kevésbé egyforma méretű üvegeket a befőzésekhez. Időnként annyira megfogják a sűrű szörpök, szószok belülről az oldalukat a legelérhetetlenebb helyeken, hogy a következő felhasználás előtt többszöri mosogatógépes mosás sem segít rajtuk. Mivel már jópár kezelésre váró üveg összegyűlt a mosogató körül, és a kisüvegeim is fogytán vannak, a mai kézi mosogatáskor sorra kerítettem ezt a feladatot is.
Az egyik szennyezett üvegbe egy késhegynyi háztartási citromsavat tettem egy tölcséren keresztül, majd jó meleg (mosogató)vízzel félig feltöltöttem. Egy üvegmosó kefét beletoltam az üvegbe és jól körbesikáltam. Kihúztam az üvegmosót és a citromsavas mosóvizet átöntöttem a következő üvegbe. Érdemes minél több üveget egyszerre kezelésbe venni, hogy ezt a vegyszeres vizet ne pazaroljuk el fölöslegesen.
*****
Hozzávalók:
- háztartási citromsav Gondos Cekker, Zöldbolt, Zöldbolt,
- jó meleg víz (amit még a kezem elbír)
- üvegmosó kefe (lehetőleg drótszáras) Zöld Bolt
*****
Háztartási citromsavat még másféle takarítási feladatoknál is fel lehet használni: