A kávéfőző vízkőmentesítése közben sort kerítettem a másik vízkövesedésre hajlamos eszközömre is, a kancsós vízforralóra. A citromsav-víz arányára végre találtam egy kézzelfogható értéket, így most ezzel próbáltam ki. Jó lett.

 

A vízforralóból kiöntöttem a maradék vizet, ami még benne volt az előző használat óta.

Kimértem 15 gramm citromsavat a hideg és üres vízforralóba, majd ráöntöttem 2 dl hideg csapvizet.

Kivettem a mikroszűrőt, ami a csőrénél van, leöblítettem a csap alatt, hogy a lerakódott vízkövet lemossam róla, majd beletettem a vízforralóba, hogy ez is megtisztulhasson magától.

Kicsit megmozgattam a kancsót, hogy oldódjon, keveredjen benne az elegy, aztán lecsuktam a tetejét és bekapcsoltam a gépet.

Miután felforrt ez a kevés vegyszer, a képződő pára a vízkőoldó oldalán is fellazította a lerakódást. Alapvetően inkább az alján szokott lerakódás keletkezni, amit a citromsavas víz szépen eltávolít. Egy cumisüvegmosó kefével (áldassék a neve, aki kitalálta) végigdörgöltem a belső oldalát a kancsónak, majd egy kendővel áttöröltem a fedelét is. Kiöntöttem belőle a még mindig forró mosóvizet a lefolyóba.

A kiöntőbe való mikroszűrőt is átdörgöltem, csap alatt leöblítettem, majd visszaraktam a helyére. Feltöltöttem a kancsót vízzel, felforraltam a vizet és forrón a lefolyóba öntöttem.*

Ezt még egyszer megsimételtem és ezzel ismét készen áll a vízforraló a következő teázáshoz. Szerintem megéri ez a pár perc gondoskodás.

* A lefolyóba tettem 1 evőkanál szódabikarbónát, arra öntöttem rá a forró vizet és egyúttal egy kis lefolyótisztításra is sor került.

*****

Hozzávalók:

  • 15 gramm háztartási citromsav Gondos Cekker, Zöldbolt, Zöldbolt
  • 2 dl hideg víz
  • öblítővíz
  • + 1 evőkkanál szódabikarbóna (a lefolyótisztításhoz)

*****

Háztartási citromsavat még másféle takarítási feladatoknál is fel lehet használni: