A kávéfőző vízkőmentesítése nem tartozik a kedvenc feladataim közé, de most megtaláltam az előző gépünk karbantartásához használt (általuk kötelezően előírt) maradék vízkőoldóját, és megpróbálom adoptálni józan ésszel a mostanihoz. Mivel egy csomag akár 2-3 alkalomra is elég lehet, inkább felírom magamnak, most hogyan csináltam, ne kelljen néhány hónap múlva újra kutakodással töltenem az időmet.

 

Egyszerűen használható Szarvasi kávéfőzőnk van most, én szeretem. A 40 grammos vízkőoldó port 0,6 liter vízhez ajánlják. Mivel a mi kávéfőzőnk kiöntőjébe csak 2-3 dl fér, ezért most 2 dl vízbe 15 gramm vízkőoldó port teszek. Hidegen elkeverem és a vízadagolójába öntöm, majd bekapcsolom a gépet és megvárom, hogy lefőjön a víz, ahogy a kávé szokott. Természetesen előtte a kávéadagolóból kiveszem a zaccot, üresen visszazárom a helyére. Miután lefőtt a vegyszeres víz, még kétszer tiszta vízzel átfőzöm a gépet, aztán jöhet az első csésze friss kávé újra.

Annyi infót találtam még, hogy a vízkőzoldó vegyszer nem érhet fához, márványhoz és kőhöz. Egyszer már jártam úgy, hogy egy  rozsdamentes csaptelepünk fényezését egy erős vízkőoldó tönkretette. Igaz, rá volt írva a flakonra a figyelmeztetés, de nem olvastam el... azóta különösen körültekintően használok vízkőoldót minden érzékeny felületen.

Hiába van forgalomban még mindig ez a vízkőoldó por, biztonsági adatlapot nem találtam hozzá.

[A 40 grammos vízkőoldó csodaszer (khm) kb. 800 forintért kapható a saját márkajelzése alatt. A zacskó felbontása után erős a gyanúm, hogy egyszerűen csak háztartási citromsavat néhány csepp citrom illóolajjal csomagoltak be ennyire gondosan. 20.000.- Ft-os átlagár egy kiló háztartási citromsavért... hát igen. Ha van rá vevő... ]

Viszont a mostani kutakodásnak is megvan az eredménye, hiszen a jövőben a kávéfőző vízkőmentesítésére megvan a citromsav-víz aránya.

*****

Hozzávalók:

*****

Tapasztalataim:

  • Nem tudom, hogy a kávéfőző volt nagyon vízköves, vagy a csodaszerben van még valamilyen egyéb adalék, de a kifolyt és leülepedett mosóvízben összesűrűsödött a vízkő. Ilyet még sosem láttam.
  • Naná, hogy a 2. adag mosóvízzel már elfelejtettem bekapcsolni. Amikor újra kávét akartam főzni, tele volt a víztartály, én meg jól ráöntöttem még egy adag vizet, ami a tetején folyt ki. Takaríthattam újra a kávéfőző után pfff.
  • Közben viszont a vízforralót is vízkőmentesítettem. A nap hőse vagyok.

Háztartási citromsavat még másféle takarítási feladatoknál is fel lehet használni: