Nem győzöm a konyhai teendőket, mindig találok újabb és újabb feladatokat a konyhapult körül vagy a kertben. Most leltem rá egy kis darab gyömbérre, amit még jópár hónapja, a karantén idején vásároltam azért, hogy legyen itthon belőle. Télen rendszeresen készítek gyömbéres, mézes, citromos hársfateát, leginkább ehhez tartok itthon gyömbért. Az idő közben felmelegedett, a teafőzés helyett a szörpök, limonádék készítése volt előtérben, ezért a gyömbér megmaradt. Az egyiket, ami kihajtott, elültettem, de a másikat ma megpucoltam és mézben tettem el.

 

A gyömbér gumót kiskanállal vagy hámozókéssel szoktam kapargatva megpucolni. Régen még krumplihámozóval hámoztam, mint a krumplit, de rájöttem, hogy így egyrészt sokkal gyorsabb, több marad a húsából, kevesebb a kidobni való veszteség és kényelmesebb is megbirkózni vele.

A tiszta gumót hideg víz alatt lemostam, majd kisebb darabokra, karikákra vágtam és egy késes aprítóval apróra vágattam. Állítólag le lehet reszelni sajtreszelőn is, de ez ellen én berzenkedtem, mert a gyömbér már kicsit öreg és elég szálas volt amúgy is.  A kis mennyiség ellenére a késes aprító igazán apróra vágta.

Elővettem egy lapos kisüveget (sajtszószoszos kb. 2 dl-es) és mérlegre téve belemértem a gyömbért. Tényleg nagyon kevés volt, összesen 40 gramm. Ezután ugyanennyi mennyiségű akácmézet mértem rá.

Jól összekevertem és betettem a hűtőbe a masszát. Ezt a finomságot hűtőben kell tárolni!

 *****

Hozzávalók:

  • gyömbér (1 kg)
  • méz (1 kg)
  • csavaros üveg

Felhasználás (még nem próbáltam):

  • Néhány nap érlelés után kiskanállal naponta fogyasztható vitaminpótlásra.
  • Teába ízesítésre
  • Limonádéba ízesítésre
  • Mézes-gyömbéres pácokhoz
  • Saláta öntetek pikánssabbá tételéhez