Az első hársfavirág-gyömbéres teafőzet nálam még a gyermekorvosunk javaslatára készült. Azóta is hálásan gondolok rá, mert valóban egy finom, jó ízű tát lehet készíteni. Ezt a finomságot még tovább emeli a bodzavirág és a kamillavirág teakeverékként alkalmazva. 

 

A DM-ben lehet kapni olyan papír teafiltert, amibe a gyógynövényeket lehet fémmentesen leforrázni. 

Álíltólag a gyögynövények sokaságát nem szabadna fémeszközökkel érintkezve készíteni, ezért nekem ez a teafilter vált be eddig a legjobban.

A teafilterbe teszek 1 evőkanál hársfateát, 1 evőkanál bodzavirágot, 1 evőkanál kamillavirágot, kb. 2 cm meghámozott (jobban mondva lekapargatott), apróra vágott friss gyömbért. Forró vízzel leöntöm és állni hagyom közel 20 percig. 

A citromot és a mézet már csak akkor teszem bele, amikor iható hőmérsékletűre visszahűlt a tea, hogy minél több jóság megmaradjon benne.

Teákhoz általában inkább megcukrosodott virágmézet, repcemézet használok, a szinte mindig folyékony, sokféle más dologra felhasználható akácmézet ritkán teszem teába.

Időnként lehet kapni hársfamézet is, azzal aztán tényleg pazar ízű lesz a tea.

Egy nap maximum 1 kannával (1,5 liter) készítek ilyen teát. Ha csak egészségmegőrzésre használom, mert finom, akkor sem iszom belőle ennél többet egy nap. Viszont, ha lázas betegnek adom, akkor sokkal jobban vigyázok, hogy ne adjak 1-2 bögre hársfateánál többet a betegnek, mert úgy tudom, hogy megterhelheti az amúgy lázasan is fokozottan működő szívet.

*****

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál hársfatea (gyógyszertárból vásárolom általában)
  • 1 evőkanál bodzavirág (saját aszalásból)
  • 1 evőkanál kamillavirág (gyógyszertárból vásárolom általában)
  • 2 cm gyömbér
  • 1/2 citrom
  • virágméz/repceméz/ hársfavirág méz
  • forró víz

Felhasználás:

  • gyógyteaként lázas betegnek max. 1-2 bögre lehetőleg épp láztalan állapotban adom
  • téli teaként megfázás ellen megelőzősként, üdítő teaként
  • köhögéskor, ha nem jár lázzal a betegség, akkor köhögéscsillapításra kortyolgatva