Nincs se élesztőm, se öreg tésztám, pláne nincs kovászom, tehát amíg nem kapom össze magam jobban, addig a még meglévő szárított élesztő készletemet apasztom. Annyira készülök már arra, hogy új kenyérsütős korszakba lépek, hogy lisztjeimből is kifogytam. Azt már le sem merem írni, egy gramm kenyér sincs itthon szombat reggelre. Na, ezért fogtam hozzá péntek éjfélkor egy dagasztás nélküli kenyértészta bekeveréséhez. Míg sülnek a próbálkozásaim, gyorsan leírom, hogyan készültek, milyenek lettek, hátha máskor is leszek hasonló helyzetben.

 

A kamrában már csak 80 dkg BL 80-as kenyérlisztem volt, ezért 20 dkg teljeskiőrlésű búzacsírával dúsított búzaliszttel pótoltam ki. Ez utóbbiból régebben vettem kipróbálásra egy 5 kilós zsákkal, hosszú ideje próbálok megbarátkozni azzal az ízzel, amit hordoz és próbálom elfőzőcskézni. Néha úgy érzem, életem végéig ki fog tartani ez a mennyiség.

Egy fedeles dagasztótálba kimértem a lisztet, hozzáadtam a sót és alaposan elkevertem kézi habverővel. Ezután hozzáadtam a szárított élesztőt és ezzel is alaposan elkevertem. Ezután egy fakanállal kevergetve  hozzáöntöttem a csapvizet, amit nem langyosítottam meg, mert elég meleg nyári éjszaka volt, úgy gondoltam, elég lesz ez az általános meleg a konyhában, ami az asztal közepén éri a tálat. Rátettem a fakanállal összekevert tésztára a kelesztőtál fedelét és lezártam a fedelével. Sejtettem, hogy kevés lesz ez a kelesztőtál, reggelre ki is bújt a tészta belőle, tehát érdemes nagy tálba tenni az alapanyagokat és inkább üvegfedővel lefedni, hogy legyen ideje a tálban 12-20 óra alatt megkelni, dolgozni.

Reggel a munkapultot alaposan 2-3 evőkanál liszttel beliszteztem.

Elővettem egy magasabb falú tepsit (20x30 cm) és szilikonos sütőpapírral kibéleltem, ebben fogom sütni a két gyökérkenyeret egymás mellett.

A sütőt bekapcsoltam 230 fokra, légkeveréssel, hogy felmelegedjen. A sütőrács alá be kell tenni egy tiszta fémedényt vagy lapos tepsit, majd ebbe kerül némi víz a sütő gőzösítéséhez.

A tálból egy szilikonos lapát segítségével kiborítottam és kikapartam a lisztre a nyúlós, lyukacsos tésztát.

Az elterült tésztát a szilikonos lapáttal kettévágtam. Az egyik feléből római tálban sütök majd kenyeret, a másikból gyorsan gyökérkenyeret készítek reggelihez, ezt félretettem.

A megmaradt tésztát ismét kettévágtam, hogy a kis (20X30) tepsimben két gyökérkenyeret tudjak sütni.

A gyökérkenyér formázása

Az alaposan belisztezett felületen kiterült lágy tésztát lisztes kézzel téglalap formájúra lapogattam, kb. 1 ujjnyi vastagságúra.

A téglalap keskenyebbik felétől haladva palacsintaszerűen feltekertem, közben kicsit szétfelé húztam a tésztát, hogy nyúljon, formálódjon.

Feltekerés után az egészet, mint  a vizes ruhát, többször megtekertem, mintha ki akarnám facsarni belőle a vizet.

(MOST ÉRKEZETT EL HOZZÁM A SÜLŐ KENYÉR ILLATA!!! Hmmm akkor ránézek, meg ne égjen... 20 perce sül, a légkeverésesről átkapcsoltam alul-felül sütésre inkább, bár ennek nem tudom, van-e jelentősége.)

Az előre elkészített tepsibe egymás mellé tettem a két gyökérkenyeret. Ilyenkor még keleszteni kell 30-40 (Nekem most nem kelt ennyi ideig, de érdemes lett volna tovább keleszteni, akkor könnyebben sült volna talán.)

Vizet forraltam a vízforralóval.

A felforrósodott sütőbe tettem a kenyereket a sütőrácsra. Ezután kell a rács alatti forró fémedénybe önteni a forró vizet, hogy gőz keletkezzen. (Az nem volt elég, hogy forróvizes edényt tettem egy időben a tepsivel a sütőbe. )

40-50 percig kell sütni a kenyeret.

20-25 percél érdemes megfordítani a tepsit és ha nagyon sül, akkor 200 fokra visszavenni a sütési hőmérsékletet.

A végén vizes sütőpapírral takartam le, hogy ne égjem meg a kenyér külseje, de nekem most így is tömör  maradt a tésztája. Éhesek voltunk, megettük.

*****

Hozzávalók 1 adag ( 2 db gyökérkenyérhez):

40 dkg BL 80 kenyérliszt

10 dkg teljeskiőrlésú búzaliszt búzacsírával dúsítva

1 teáskanál adalékmentes só

1/2 csomag szárított élesztő (3,5 gramm)

400 ml langyos csapvíz (felforralt visszahűtött lenne a legjobb)

4-5 evőkanál liszt a formázáshoz

*****

élesztő kenyér
Gyökérkenyér DNK

élesztő kenyér
Gyökérkenyér DNK

Tapasztalatok:

  • Túl tömörek lettek a kenyerek, pedig lyukacsos is volt a szerkezetük. 20 perc sütés után 200 fokra mérsékeltem a sütőt és légkeverésről alul-felül sütésre kapcsoltam. 
  • A végén, hogy ne égjen meg, átnedvesített sütőpapírt tettem a tetejére és úgy sütöttem,  ez szerintem jó ötlet volt.
  • A teljeskiőrlésű liszt íze elég domináns lett, bár az is igaz, hogy a külsejét ez vonta be, mert csak ilyen lisztem volt a formázáshoz.
  • Piros Mogyorós mogyorókrémmel azért egy reggelihez megfelelt.
  • Több kelesztés kellett volna nekik (9-10 óra kevés volt) és a formázás után is kellett volna még 30-40 perc, hogy újra tudjon kelni.