Tarkedli vajjal sütve
2 dl langyos tejbe 1kiskanál cukrot elkevertem, majd beletettem 2 dkg friss élesztőt. Teljesen elkevertem a folyadékot és megvártam, hogy életjelet mutasson.
Egy mély üvegtálban 50 dkg lisztben elkevertem egy kicsi sót és 10 dkg cukrot.
Hozzáadtam 2 tojássárgáját és 3 evőkanál puha teavajat.
Eredetileg 3 evőkanál zsírt írt a recept, de nyár végén már nem szoktam a házi dizsnózsírt süteményekbe használni, csak sütésre akkor is, ha nem avas.
Amikor felfutott az élesztő, akkor azt és további 3 dl langyos tejet hozzáöntöttem és gépihabverővel sűrű palacsintatésztává kevertem a masszát.
Kitettem az üvegházba a melegbe 35 percre.
A tészta kicsit megemelkedett és rengeteg buborék lett benne.
A 2 felvert tojásfehérjét óvatosan belekevertem.
2 apró teflont vettem elő, ezek átmérője 10 cm. Kivajaztam a mini teflonokat, a gázlángot a leghalkabban kellett csak begyújtani alatta, hogy a tészta ne égjen meg kívülről, de ne maradjon nyers.
Bő 1 evőkanál masszát vettem a massza tetejéről, ami a legkönnyebb szerkezetűvé vált. Mindig azt merítettem a masszából, ami a tetején megkelt, sosem kevertem úgy át, mint a palacsintatésztát szoktam.
A teflonban sülő, kb 1 cm-es tésztakarika oldalán, amikor a vaj felforrt, megfordítottam. Egyszerre két tarkedlit tudtam így elkészíteni, mivel nem palacsintasütőben sütöttem, ezért nem lett erős égett zsírszaga, mert nem volt fedetlen felület a serpenyőben, ahol csak a zsiradék sült volna az apró tésztaszigetek között.
A gyerekek porcukorhegyekkel, mi hideg baracklekvárral toltuk be. Nem tudtam fotót se készíteni róla, mind azonnal elfogyott.
Inkább ebédre való ez a palacsinta, sajnos a reggeli rohanásba nem fér bele.
A gyerekek imádták.