Kovászmánia, kovásztrendek, karanténkonyhák ide vagy oda, nekem az öregtésztával készült kenyerek, kalácsok, kiflik, zsömlék váltak be a legjobban.

 

A lisztet a sóval elkeverem egy habverővel.

Ha porélesztőt használok, akkor azzal is, majd ráöntöm a vizet és a #turbopirossal összekevertetem, bár dagasztani nem kell.

Ha friss élesztőm van, akkor azt a langyos vízben simára keverem és úgy adom a liszthez, majd a #turbopirossal  összekevertetem.

Ha egynemű lett a ragacsos állagú tészta, egy mély, nagy tálba átszedem, fóliával letakarom és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül.

Ezután 25 dkg-os adagokban fedeles műanyag edényekbe szedem és a hűtőben tárolom felhaszálásig.

Fagyasztása:

Ha nem használom fel az öregtésztát néhány napon belül, akkor a fedeles, zárt műanyag dobozokban lefagyasztom.

Kiolvasztása:

Kiveszem a fagyasztóból és lezárva szobahőmérsékleten megvárom, hogy kiolvadjon, átmelegedjen. Nem szabad levenni a tetejét, mert akkor az kiszárad és megkeményedik. Így viszont a puha, átmelegedett öregtésztát úgy lehet használni, mintha fagyasztás előtt használtuk volna.

Mikróban, forró vízbe téve nem lehet gyorsítani a kiolvasztásán, tehát ezt előre kell megtervezni.

Hozzávalók:

1 kg BL 80 Garat malom kenyér liszt

2 teáskanál só

1 teáskanál porélesztő vagy 20 gramm friss élesztő

6 dl langyos víz

öregtészta élesztő liszt
Öregtészta kiborulás