Ez még egy kísérleti próbálkozás volt, amiben a talált recept alapján 5 dkg élesztőt használtam és 25-30 dkg öregtésztát, de tervezem, hogy csökkentem az élesztő mennyiségét és tovább próbálkozom vele. Mindenesetre az első próbálkozás nagyon finom lett.

 

Az átszitált lisztbe tettem a sót, elkevertem alaposan, majd hozzátettem az olajat, az öregtésztát, rámorzsoltam az élesztőt és hozzáöntöttem a langyos vizet. A #turbópirossal alaposan kidagasztottam. Meglepetésemre nagyon lágy lett a tészta, ezért hálát adtam a gépnek, hogy helyettem dolgozott, mert nekem nem lett volna türelmem a dagasztáshoz, amikor ennyire ragadós a tészta.

Átettem egy kelesztőt tálba, csodásan megkelt. Ekkor lisztezett felületre kiborítottam, továbbra is jóval lágyabb volt, mint a kenyértészták, amikkel az elmúlt időszakban dolgoztam. Egyből 6 felé vágtam és a részeket külön gömbölyítettem. 4-et egy pár csepp olajjal átdörzsölt zacskóba tettem, lezártam és a hűtőbe tettem őket.

I. napi

Az első adagot sütőpapíron kinyújtottam. Paradicsomos pizzaszósszal megkentem, apróra vágott sonkát, kukoricát, fürj tojásokat és reszelt sajtot tettem rá. 180 fokon 30 percig sütöttem. Príma lett.

II. napi

A második adagot sütőpapíron kinyújtottam. Paradicsomos pizzaszósszal megkentem, apróra vágott sonkát, kukoricát tettem rá, de mivel elég volt egy adag vacsorára, ezért ezt lefóliáztam és másnapig a hűtőbe tettem. Másnap tettem rá a fürjtojásokat és a sajtot. Hideg sütőbe tettem és megsütöttem.  (A 200 fok sok volt, marad a 180 fok)

III. napi

A harmadik adagot, amit nejlonban eltettem, sütőpapíron kinyújtottam. Fokhagymás, borsos, sós tejföllel megkentem, apróra vágott füstölt sonkakockákat tettem rá, lilhagymát szeltem a tetejére. Légkeveréssel 180 fokos sütőben sütöttem, a sütőt nem melegítettem előre.

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 teáskanál só
  • 4 teáskanál olivaolaj
  • 25 dkg öregtészta
  • 5 dkg friss élesztő (ennek a mennyiségét szeritnéem majd csökkenteni)
  • 6 dl langyos víz (több vízzel túl lágy lett)

Tapasztalat:

  • A sütés az első kelesztés után nagyon jól sikerült, ekkor 180 fokon sütöttem.
  • A hűtőből kivett pizza tésztája nagyon keményre sült, 200 fokon sütöttem, ez hiba volt.