2 kg gyalult káposztát vettem, életemben először próbálom savanyítani. Állítólag nagyon egyszerű, bár gyerekkoromban mindig óriási patáliák voltak minden ősszel a savanyú káposztából a szüleim között, mert az egyik szerint meleg helyen kell érlelni, tehát a házban, a másik szerint ordenáré büdös, jó annak a pince is. Szerintem minden gyerek utálja a szülei veszekedését, szóval nekem nem kifejezetten jó emlékeim vannak a káposzta savanyításról, de a legjobb búfelejtő, ha az ember új nyomvonalat tapos ki magának. Momentán nem hordós káposztát készítek, hanem üvegeset. Nem 20 kilóból, csak kettőből.

 

A gyalult káposztát mély keverőtálba tettem, lesóztam , fűszereztem és egy éjszakára rajta hagytam a sót (mert volt más dolgom is, mint ezzel bíbelődni).

Na, majd innen folytatom holnap.

Másnap csak késő délután jutottam el a káposztás feladatig. Nem sok levet eresztett a sós, fűszeres kááposzta, amit néhányszor napközben átkevertem két salátás kanál segítségével.

Egy 4 literes befőttes üvegbe kezdtem a káposztát átpakolni, a sodrófával tömörítettem az üveg aljára.

Párhuzamosan töltött káposztát is készítettem, mert ahhoz is vettem 2 fej kerek káposztát, annak a leveleire bontásakor félre tettem 2-3 nagyobb levelet azért, hogy majd a ledöngölt káposzta tetejére tudjam tenni.

A 2 kg káposzta mellé 1 kg még tuti befért volna az üvegbe, legközelebb majd úgy számítok rá alapanyagot.

Beledöngöltem a káposztát az üvegbe, annyi leve lett, hogy a végén már el is lepte.

Rátettem a kaáposzta leveleket és leszorítottam egy tisztára mosott, vízzel töltött üveggel.

4 nappal később kóstoltam, nekem sós lett, ezért javítottam a receptet, elég a 20-22 g só/ 1 kg káposzta mennyiséghez.

Hozzávalók egy 4 literes üveghez:

  • 3 kg gyalult káposzta
  • 20 g adalékmentes konyhasó/1 kg káposzta
  • 2-3 babérlevél
  • köménymag
  • koriandermag
  • szemes bors

Szükséges eszközök:

  • 4 literes befőttes üveg
  • döngöléshez nyújtófa
  • 1 üveg tiszta víz kupakkal

káposzta savanyúság

Forrás:

 

https://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/02/fermentaltsavanyu-kaposzta