Töltött káposzta, ahogy most sikerült

(Ezt a receptet 2018. december 23-án jegyeztem le. )

A szabolcsi töltött káposzta nekem presztizs kérdés, mert a szívem egy része odakötődik. Gyerekkoromban ki lehetett kergetni annak a gondolatával is, hogy egyem meg a főtt káposztát, így hát én sem várom el a gyerekeimtől, hogy megegyék. Viszont a töltelékét akkor is nagyon szerettem, amikor még nem tudtam, hogy tejföllel viszont még annál is finomabb.

A káposzta beszerzés idén elég nehézkesen alakult, mert a Kispiacra nem rendeltem és csak a szabadon vihető választékból vásárolhattam. Az ott vett mellé még szereztünk még egyet. Apró méretük ellenére kifejezetten töltenivaló leveleket lehetett lefőzni róluk, ezen már a kezdet kezdetekor meglepődtem.

1. Megmostam a káposztát, majd óvatosan kifaragtam a torzsáját. Ebbe a lyukba beleszúrtam jó mélyen egy villát, ez lett a fogantyúm.

2. A 8 literes fazékba vizet öntöttem, majd kipróbáltam a nyeles káposztát ellepné-e víz. annyit öntöttem még hozzá, hogy ellepje. A vizet felforraltam 2 evőkanál sóval és 1 evőkanál ecettel.

3. A nyeles káposzát beleállítottam a fazékba és kicsit vártam, hogy a külső leveleket könnyen le tudjam fejteni. A káposztát kiemeltem egy tálcára, lehúztam a külső megpuhult káposztalevelet (ha nem engedett a torzsájánál, akkor ott még benyestem) és egy lefelé fordított kerámia müzlis tálra ráborítottam. Így a levelek megtartották a félgöb formájukat, nem szakadtak el. Eztán erre pakolgattam a többi levelet is, míg egészen a közepéig nem értem a káposztának, ahol már egyre kevésbé voltak rugalmasak a levelek, ezeket a kisebb leveleket tálcán gyűjtögettem.

Amikor az összes káposztalevél lapraszerelt állapotba került, akkor nekifogtam a tölteléknek.

5. 4 fej vöröshagymát hagymát megpucoltam és apró kockára vágtam. 30 dkg rizst kimértem és szűrőben, folyó víz alatt leöblítettem. A hagymát inox edényben 1 fakanálnyi zsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a rizst, amit átforrósítottam a hagymával együtt.

6. Vettem egy mély keverőtálat és abba halmoztam:

- az előkészített hagymás pirított rizst

- 1 kg darált húst

- 45 dkg apró kockára vágott főtt, füstölt tarját

- 10 gerezd fokhagymát (Kukutyinból)

- 5 csapott teáskanál erdélyi sót

- 3 evőkanál őrölt édespaprikát (Paprika Molnár)

- 2 mokkáskanál őrölt fekete borsot

- 2 mokkáskanál őrölt köményt

Ezt a tölteléket alaposan összegyúrtam.

7. Telefonos segítséget hívtam, hogyan is kell göngyölni a káposztát. Gondoltam végre jó nagyok a levelek, pikkpakk kettőbe-háromba beküldöm a töltikét, zsupsz a fazékba és kész az egész. Hát egy frászt. Jött a parancsolat, hogy a leveleket mind az erénél vágjam fel, szakítsam két felé. Fektessem a tenyerembe a levelet, a kéztőnél tegyem a tölteléket, hol az ere volt, az legyen a hajtásvonala és mint egy tölcsért tekerjem fel, majd a lágy káposztalevéllel tömjem el a végét. Így lettek apró töltikéim nekem is igen hosszú idő alatt.

8. A levágott káposzta ereket a 8 literes fazék aljára kell szórni. Erre kell rárakni a káposztatölcséreket. A tölcsér csúcsa az edény közepe felé mutat, a tölcsér szája pedig az edény oldalának támaszkodik. Így kell körbe-körbe szépen fölrakni a töltött káposztákat. Csodás látvány, mint egy virág. Amikor már eléggé fölrakodtam a káposztákkal az edényt, akkor új edénybe raktam a többit. Inkább legyen két fazék káposzta, minthogy egybe szoruljon bele.

9. A káposztákat mindkét fazékban felöntöttem 1-1 üveg paradicsomlével és kicsi vízzel, hogy éppen még ellepje. Tettem a fazékba egy-egy fémfedőt, ezzelleszorítottam a káposztákat, hogy ne úszkáljanak ki a finom paradicsom léből. A fazekak tetejére üvegfedelet tettem, hogy lássam, mi történik a fazékban.

10. A fazekakat a gázra tettem, hamar felforraltam, majd amint forrni kezdett, azonnaltakaréklángra mérsékeltem.

Főztem egy darabig, aztán megkérdeztem ismét telefonon, mégis meddig kell ezt őrizni a tüzön? Annamária azt mondta, hogy kóstoljam meg. Ezt inkább az uramra bíztam. Ő megkósolta és elfogadta, ami készült. így aztán lezárt a fazekakat és örültem, hogy ezzel a nagy kulimunkával is elkészültem és még nincs is karácsony.

Aztán csak megkósoltam. Megdöbbentően király lett. Ezért mertem leírni. meg hát el ne feledjem a tudományom. Bár ez attól tartok, megismételhetetlenül a kezdők szerencséjével készült.