A karfiolleves készítése közben félretettem 6 db nagy karfiolvirágot, amik pont beleférnek egy üvegtepsibe. Sütőben sajtos, füstölt húsos mártással fogom megsütni. 

 

A karfiolvirágokat óvatosan forró vízbe tettem, hogy ne törjenek szét.

Néhány perc alatt megpároltam.

Kiszedtem a vízből, de a vizet nem öntöttem ki.

A nyers, füstölt tarját kiskockára vágtam, kis lábosba tettem és forró vizet öntöttem rá. Puhára főztem. Levét megtartottam.

A tojásokat egy keverőtálba tettem, sóval, őrölt szerecsendióval, fehér őrölt borssal fűszereztem. Hozzátettem a lisztet, reszelt sajtot, tejet.

Belekevertem a megfőtt sonkát.

Rántöttem a karfiolra a masszát.

Nagyn kevés reszelt sajttal meghintettem a tetejét.

180 fokra állított, hideg sütőbe tettem légkeveréses üzemmódba.

30 percig sütöttem.

*****

Hozzávalók:

  • 6 db nagy karfiolvirág
  • Kb. 15-20 dkg nyers, füstölt sonka vagy tarja
  • főzővíz a karfiolnak, füstölt húsnak
  • 2 egész tojás
  • 1-1,5 dl tej (sűrű, de folyós mártást kapjunk)
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál himalája só (óvatosan sózzuk, mert a sonka is sós!)
  • 15 dkg reszelt sajt

*****