Egy szép karfiol látványa a zöldségesnél, egy kis maradék rizs okozta fejtörés megoldása egy kis rakott karfiolba torkollt, miután szereztem hozzá darált húst is. A végeredmény egy hatalmas adag rakott karfiol, amit fogalmam sincs, ki fog megenni, mert a gyerekek tuti azt fogják mondani brrr, kettőnknek pedig ez 6 nap hideg-meleg élelem lenne. A tejföl miatt pedig nem is fagyasztható. Ebből ajándékozás lesz :-) 

 

A rizst megfőztem.

A karfiolt előfőztem és a főzővizet hasznosítottam.

Vizet forraltam sóval, majd a rózsáira szedett karfiolt megmostam és a forró, lobógó vízben félpuhára főztem. Villával ellenőriztem újraforrás után a puhaságát. Utána szűrőkanállal kimertem a vízből. A forró, sós, finom (kóstolással ellenőriztem) karfiol ízű főzővizet az épp másik fazékban fődögélő csirke húsleveshez öntöttem ízesítés gyanánt. Figyeltem arra, hogy a főzővíz sótartalmát a húsleves ízesítésekor már előre terveztem.

Készítettem egy darált húsos szószt.

Az apróra vágott hagymát zsíron megpirítottam, fokhagymával és sóval is ízesítettem. Rátettem a fűszerpaprikát és a darált húst, alapos elkevertem. A simasága kedvéért egy kis vizet is adtam hozzá, hogy öntet szerű legyen. Mikor elkészült a húsos szósz, belekevertem a rizst.

Egy mély tepsit vajjal kikentem, ráborítottam a karfiolrózsákat, majd beborítottam a rizses masszával. A tetejér megkentem vastagon tejföllel és sajttal beszórtam. 

180 fokra előmelegített sütőbe tettem átsütni, míg a sajt, illetve a tejföl összesül a tetején.

Mivel minden előfőzve került bele, ezért a sütése csak egy alapos átforrósítás, összesütés.

Hozzávalók:

1 adag főtt rizs

1 fej karfiol

1-2 fej hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál fűszerpaprika

0,5 kg darált hús

víz

1 vödör tejföl

15 dkg reszelt sajt