Nagyon-nagyon szeretem, minden évben készítek egyszer a kertben termett körtéből. A családomban más nem szereti, de én nagyon. Jó készíteni, egyszerű és finom.
3 dkg akácmézet, 3 dkg kristálycukrot és 3 dkg teavajat egy kis nyeles lábasban összeforralok, majd beleteszem a kiskockára vágott körtedarabokat. Addig főzöm, amg időm engedi. Elfőzöm a levét és sűrű sziruposra hagyom. Ez a fő alkatrésze a süteménynek, ez tulajdonképpen le is fagyasztható későbbre.
A puha vajat a késes robotgép táljában simára keverek, majd hozzáadom a cukrot. Amikor habosra dolgozta a gép, egyenként hozzáadom a tojásokat és azokat is elkevertetem a géppel. Végül hozzáadom a lisztet. Ezután beleöntöm a körtés szirupot, fakanállal átkeverem.
Szilikonos papírral bélelt tepsibe öntöm a masszát.
180 fokon alul-felül légkeveréses sütőben 30 percig sütöm, illetve tűpróbával addig, hogy átsüljön (30-40 perc kell neki).
5-10 percig a tepsijében érdemes pihentetni, majd kiborítás után a papírt le kell róla venni és ki kell hűteni a tésztát.
Egy kevés vízzel átforrósított, kenhető állagú sárgabaracklekvárral érdemes megkenni a tetejét, hogy sima legyen és fényes és még zamatosabb. Amikor nem volt saját házi sárgabarack lekvárom, olyankor nem kentem le, de mióta van lekvár és lekenem, tényleg sokkal izgalmasabb lesz ettől a kedvességtől.
*****
Hozzávalók az édes körtéhez:
- 3 dkg méz (akác)
- 3 dkg kristálycukor
- 3 dkg teavaj
- 2-3 megpucolt, kockára vágott körte
*****
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg teavaj
- 22 dkg cukor
- 3 db tojás
- 20 dkg finom liszt (BL55)
- és az elkészült édes körte
*****
Hozzávalók a bevonáshoz
- néhány evőkanál (híg)sárgabaracklekvár
- kevés víz, ha mégis hígítani szükséges
*****