Nagyon-nagyon szeretem, minden évben készítek egyszer a kertben termett körtéből. A családomban más nem szereti, de én nagyon. Jó készíteni, egyszerű és finom.

 

3 dkg akácmézet, 3 dkg kristálycukrot és 3 dkg teavajat egy kis nyeles lábasban összeforralok, majd beleteszem a kiskockára vágott körtedarabokat. Addig főzöm, amg időm engedi. Elfőzöm a levét és sűrű sziruposra hagyom. Ez a fő alkatrésze a süteménynek, ez tulajdonképpen le is fagyasztható későbbre.

A puha vajat a késes robotgép táljában simára keverek, majd hozzáadom a cukrot. Amikor habosra dolgozta a gép, egyenként hozzáadom a tojásokat és azokat is elkevertetem a géppel. Végül hozzáadom a lisztet. Ezután beleöntöm a körtés szirupot, fakanállal átkeverem.

Szilikonos papírral bélelt tepsibe öntöm a masszát.

180 fokon alul-felül légkeveréses sütőben 30 percig sütöm, illetve tűpróbával addig, hogy átsüljön (30-40 perc kell neki).

5-10 percig a tepsijében érdemes pihentetni, majd kiborítás után a papírt le kell róla venni és ki kell hűteni a tésztát.

Egy kevés vízzel átforrósított, kenhető állagú sárgabaracklekvárral érdemes megkenni a tetejét, hogy sima legyen és fényes és még zamatosabb.  Amikor nem volt saját házi sárgabarack lekvárom, olyankor nem kentem le, de mióta van lekvár és lekenem, tényleg sokkal izgalmasabb lesz ettől a kedvességtől.

*****

Hozzávalók az édes körtéhez:

  • 3 dkg méz (akác)
  • 3 dkg kristálycukor
  • 3 dkg teavaj
  • 2-3 megpucolt, kockára vágott körte

*****

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg teavaj
  • 22 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 20 dkg finom liszt (BL55)
  • és az elkészült édes körte

*****

Hozzávalók a bevonáshoz

  • néhány evőkanál (híg)sárgabaracklekvár
  • kevés víz, ha mégis hígítani szükséges

*****