Ez egy sütés nélküli, de tálalás előtt hűtést igénylő sütemény. Kókusztejporból készíttettem a gyerekekkel, viszont a levendulaszirupot és a blansírozott mandulát előkészítettem nekik. Leírtam nekik a készítés menetét, ez alapján önállóan el tudták készíteni maguknak.
Egy tálba kell mérni a kókusztejport, a kókuszreszeléket, a puha vajat és a levendulaszirupot. Összekeverés után érdemes a levendulás porcukrot hozzáadni, ha akár az állaga, akár az édesítése miatt szükségesnek tartjuk.
A ragacsos masszát érdemes kis időre a hűtőbe tenni, hogy a vaj megdermedjen és könnyebb legyen gombócokat gyártani belőle. Tiszta (nem a masszától ragacsos), benedvesített kézzel könnyebb gombócokat formálni belőle. Minden gombóc közepébe egy héjától megtisztított mandulát lehet rejteni. Utána kókuszba kell hempergetni és máris a tálalóra érdemes rakosgatni. Néhány óra hűtés után, illetve amikor a benne lévő vaj megdermedt, akkor már fogyasztható, de 1-2 nap pihentetés után egyre finomabb, egységesebb lesz az íze.
*****
Hozzávalók:
- 60 g levendulaszirup
- 160 g kókusztejpor
- 80 g kókuszreszelék a masszába
- 10 dkg puha vaj
- 60 g levendulás porcukor (2 evőkanál) (hőkezeléssel vagy darálással)
- 20 g blansírozott mandula (20-25 szemre lesz szükség)
- 50 g kókuszreszelék a hempergetéshez
*****