Biogazdálkodásban termesztett szárított levendulát vásároltam, ezért a dekorálás, zsákba töltögetés helyett elkezdtem felhasználni a konyhámban. Készült már levendulás porcukor hőzekeléssel. Most azt írom le, amikor néhány hét várakozás után összedaráltam a levendulát a kristálycukorral, amiben pihentettem.

 

Miután a levendulavirágot kétszer porcukorban hőkezeltem és átszitáltam, a fennmaradt virágot 1 kg kristálycukorral elvegyítettem. Most néhány napig (vagy amíg újra eszembe nem jut) állni hagyom, aztán levendulás porcukrot készítek belőle úgy, hogy egyszerűen a kávédarálóval összedarálom.

Ebben a témában talált összes recept ezt az összedarálást javasolta, csak Limaránál találtam ilyen hőkezelős, gyors eljárást.

Kifejezetten érdekes lehet a virágízű cukrok készítése a gyerekeknek, akár teljesen önállóan el tudják készíteni.

Az én hátrányos helyzetű enyémek csak szemsarkából figyeléssel követik a ténykedésemet és szigorúan egészen máshol szoktak kibontakozni az így megszerzett ismereteikkel. Most például úgy derült ki, hogy figyeltek rám, hogy az apjukat már az ajtóban letámadták, hogy - Kóstold meg, anya csinálta, levendulás! Szegénykém azt sem tudta, hogy jó helyen nyitott-e ajtót, már porcukrot kellett kóstolgatnia, de legalább nem kellett kitalálnia, mi van benne, mert azonnal elárulták neki.

2019. 06. 07-én kevertem össze a kristálycukrot és a levendulát.

2019. 06. 20-án daráltam össze a kristálycukrot a levendulával.

A tavalyi szárított levendulából készített levendulás kristálycukrot először megpróbáltam virág nélkül porítani, de így nem sok íze volt.
Másrészt a kristálycukrot elég nehéz különválasztani a virágsziromtól, a porcukorból sokkal könnyebb kiszitálni.

A kristálycukrot végül összedaráltam a porcukorral és így megkóstolva volt levendulára emlékeztető íze.
Sajnos az összeset elajándékoztam, így nekem nem maradt.

Azóta már vásároltam idei szárított levendulavirágot, már le is van morzsolva, csak arra vár, hogy végre kristálycukorba tegyem.

*****

Hozzávalók:

  • 1 kg kristálycukor
  • 8 gramm (8 evőkanál) szár nélküli levendulavirágzat

*****

Felhasználás: