Biogazdálkodásban termesztett szárított levendulát vásároltam, ezért a dekorálás, zsákba töltögetés helyett elkezdtem felhasználni a konyhámban. Egy marcipános teasüteményhez szükségem volt gyorsan levendulás porcukorra, ekkor találtam rá erre a hőkezeléssel gyorsított eljárásra Limaránál.
1 nagy csokor száraz (bio)levendulából 6-8 gramm szár nélküli szárított levendulavirágzatot tudtam leszedni.
1 evőkanál levendulavirág kb. 1 gramm
200 gramm frissen darált porcukrot és 8 gramm szárított levendulavirágzatot egy inox, vastag talpú serpenyőbe tettem. A gázrózsák közül a legkisebb átmérőjű fölött melegítettem, nehogy karamelizálódni kezdjen a cukor.
Fakanállal kevergettem, finom illata volt. Amikor a porcukor átmelegedett, akkor levettem a tűzről.
Inox fémszitán átszitáltam a porcukrot.
A cukor elveszítette porízét, helyett halvány ízeket vett fel. Lehet, hogy bátrabban és még hosszabb ideig lehetett volna vele próbálkozni.
Még egyszer újratöltöttem a serpenyőt ugyanazzal a 8 gramm, már egyszer felhasznált virágzattal. Kicsit tovább melegítettem, kezemnek még forróbb lett a porcukor, de nem olvadt meg sehol.
Újra átszitáltam, majd a megmaradt cukros virágot 1 kg kristálycukorral elvegyítettem és néhány héttel később összedaráltam.
*****
1 adaghoz szükséges mennyiség:
- 50 gramm porcukor
- 2 gramm (2 evőkanál) szár nélküli levendulavirágzat
*****
Felhasználás: