Egyszer készítettem laktózmentes tejből madártejet. Különösebb odafigyelést, változást a teljes tejből készült madártejhez képest nem vettem észre, épp csak annyit, hogy a laktózmentes tej édeskésebb ízű szerintem, ezért kevesebb cukor is elég hozzá. A mikróban készült tojásfehérje hab gyorsan elkészül, ezzel a madártej készítés gyakoribbá is válhat és fölkerülhet a gyors gasztrokívánságok listájára. 

 

A laktózmentes tejet felteszem melegedni porcukorral és vaníliával. Közben két külön tálba szétválasztom a tojásokat. A sárgáját kikeverem a porcukorral. Amikor a tej teteje megmozdul, mert felforrt, akkor a legkisebb lángon tartom és lassan hozzáöntöm a cukros tojássárgáját, miközben egy kézi habverővel folyamatosan kevergetem a tejet. Felforralni nem szabad, mert akkor kicsapódik a tojássárgája, de folyamatosan kevergetve ez nem történik meg, közben pedig kicsit be is sűrűsödik. Nem kell túl sokáig főzni, de mindenképpen kis lángon, állandóan kevergetni kell.

Amikor kész a sodó, akkor egy mély 2-3 literes kerámia- vagy üvegtálban géppel fölverem a tojásfehérjét, közben beleteszem a porcukrot. Amikor megáll a hab, a mikróban a legmagasabb fokozaton 1-2 percig sütöm. Közben kívülről a mikró ablakán át nézem, ahogy megemelkedik a hab, majd amikor visszahúzódott egy picit, akkor veszem ki. Csak a legalján marad esetleg egy kis lé, az egész hab megfő magától a mikrózástól.

Egy mély tálba szaggatom a habot olyan méretűre, amilyenre szeretném. Erre öntöm rá a sodót. 

Mikor elkészültem, azonnal hívhattam is a fiúkat, akik rávetették magukat forrón.      

*****

Hozzávalók:

  • 2 liter laktózmentes tej
  • 2 csapott evőkanál porcukor a tejbe
  • 1 mokkáskanál őrölt vaníliarúd
  • 8 tojás
  • 2 csapott evőkanál porcukor a tojássárgájához
  • 1 csapott evőkanál porcukor a tojásfehérjéhez

***

  • mikrohullámú sütő
  • gépi habverő

*****

Kipróbálni: