A befőzési szezonban az újonnan szerzett üvegek vagy a korábban gondosan matricázottak megtisztítása a vignettáktól, címkéktől, matricáktól, ragasztó maradékoktól nekem azóta nem okoznak komolyabb nehézséget, mióta tudatosítottam magamban, hogy a ragacsokat alapvetően az olaj oldja és nem a víz és a mosószerek. Természetesen a legfontosabb, hogy minél kevesebb olaj kerüljön a mosogatóvízbe, ezért minimalizálom az erre a célra használt olaj mennyiségét, ha már kikerülni egyelőre nem tudom. 

 

Az üvegekről a címkéket először lehetőleg száraz technikával kellene leszedni, hogy minél kevesebb mosóvizet használjunk el erre a feladatra.

A papírt sokszor le lehet tépni, a műanyag címkéket elég jól le lehet húzni és egyből szelektíven lehet kidobni, ami már lejött az üvegekről.

Van olyan termékcímke, amelyik csak néhány pötty vagy csík ragasztóval van az üvegre téve. Ha késsel nem jön le a vastag pötty, akkor marad az olajozása ennek is. 

A telibe ragasztózott matricákat használt mosogatóvízben áztatással szoktam leáztatni. Ezután a mosóvízből kiszedem az elázott papírt és a szemetesbe dobom. Igyekszem nem leengedni a lefolyóba, mert fölösleges ezzel terhelni a csatornát és a szennyvízhálózatot, másrészt akár dugulást is okozhat, aminek elhárítása elég költséges móka.

Ha a papír már le is jött, minden áztatás, súrolás ellenére is maradhat ragadós, ragasztós felület, ami elcsúnyítja az üvegeinket, ráadásul mindenféle szöszmösz beletapadhat. Ennél még az is jobb, ha hagytuk volna a fenébe a leáztatást és az uborkás címkés üvegbe töltöttük volna a csalamádét. No már mindegy, jöjjön az üvegtisztítás olajjal.

vegyszer takarítás környezetbarátság olaj
Ragasztós üveg címke leáztatása után

A címkemosáshoz nem szükséges étkezésre alkalmas tiszta olaj, bőven megteszi az előző sütésből származó használt sütőolaj vagy zsír is. A lényeg, hogy a lehető legkisebb mennyiséget használjuk fel az olajból erre a célra.

A matricás felületre egy-két csepp olajat cseppentsünk és kenjük szét a ragasztós felületen, mint ahogy a naptejet kenjük a bőrünkre. A kezünk alatt érezzük, ahogy az üveg felülete egyre simábbá válik. Ha már átkentük az egészet és még mindig nem üvegsima mindenhol, akkor egy érdesebb felületű, jól kicsavart, nedves szivaccsal átdörgöljük, de ez már jóval könnyebben megy, mint amikor még az olajozás előtt próbáltuk.

A lényeg, hogy tényleg csak cseppentsük az olajat, semmiképpen se mártsuk az olajba a szivacsot vagy a törlőkendőt, hogy az megszívja magát olajjal és létrehozzunk egy jó zsíros-olajos mosogatóvizet. 

Az olajozás után a mosogatószer ezzel a módjával, célirányosan használt olajozott felülettel már könnyen megbirkózik. Ha nem kézzel mosogatunk, hanem géppel, akkor a címke ledörzsölése után, öblítés nélkül tegyük a mosogatógépbe.

vegyszer takarítás környezetbarátság olaj
Címkementes, tiszta üveg

Az eljárás többszörösen is környezetkárosító, ezért próbáljunk meg a lehető legkörültekintőbben eljárni! 

A címkeeltávolítás legyen víz-olaj-vegyszer és energiatakarékos!

A későbbi címkemosás elkerülése érdekében készíthetünk olyan befőttcímkét, amivel akár éveken keresztül is feliratozhatjuk a készítményeinket.

Nekem még nagyon sok címkém van felhalmozva, most azokat igyekszem felhasználni, de már gyűjtögetem az ötleteket, hogyan fogom a címkézést egyszerűsíteni.