Az ősz folyamán frissen sült sütőtökből készítettem már ezt a levest, most a tél vége felé újra szereztem póréhagymát és a fagyasztóban várakozó sült sütőtökpüréből újra elkészítettem. A próéhagyma másik feléből póréhagymás zöldborsó levest főztem tejszínnel.

 

Libazsíron a karikára vágott póréhagymát puhára fonnyasztottam és meg is sóztam, hogy még könnyebben puhuljon. Felöntöttem csontleves alaplével, majd beletettem a még fagyott sütőtök pürét és felforraltam.

Botmixerrel turmixoltam.

Ízesítése: szükség esetén só, bors, szerecsendió.

Levesbetét lehet: pirított tökmag, reszelt sajt, kukoricapehely, pirított kenyérkocka

Hozzávalók:

  • 1 csapott evőkanál libazsír (vagy vaj)
  • 15-20 dkg póréhagyma
  • só (az alaplé sósságától is függ)
  • 8 dl húsleves alaplé
  • 2 dl víz
  • 20-25 dkg sült nagydobosi sütőtök püré
  • 1/2 mokkáskanál tört feketebors
  • 1/2 mokkáskanál szerecsendió

póréhagyma nagydobosi sütőtök szerecsendió bors alaplé tökmag leves kenyér
Sütőtök krémleves