Az ősz folyamán frissen sült sütőtökből készítettem már ezt a levest, most a tél vége felé újra szereztem póréhagymát és a fagyasztóban várakozó sült sütőtökpüréből újra elkészítettem. A próéhagyma másik feléből póréhagymás zöldborsó levest főztem tejszínnel.
Libazsíron a karikára vágott póréhagymát puhára fonnyasztottam és meg is sóztam, hogy még könnyebben puhuljon. Felöntöttem csontleves alaplével, majd beletettem a még fagyott sütőtök pürét és felforraltam.
Botmixerrel turmixoltam.
Ízesítése: szükség esetén só, bors, szerecsendió.
Levesbetét lehet: pirított tökmag, reszelt sajt, kukoricapehely, pirított kenyérkocka
Hozzávalók:
- 1 csapott evőkanál libazsír (vagy vaj)
- 15-20 dkg póréhagyma
- só (az alaplé sósságától is függ)
- 8 dl húsleves alaplé
- 2 dl víz
- 20-25 dkg sült nagydobosi sütőtök püré
- 1/2 mokkáskanál tört feketebors
- 1/2 mokkáskanál szerecsendió
