Az ősz folyamán frissen sült sütőtökből készítettem már ezt a levest, most a tél vége felé újra szereztem póréhagymát és a fagyasztóban várakozó sült sütőtökpüréből újra elkészítettem. A próéhagyma másik feléből póréhagymás zöldborsó levest főztem tejszínnel.

 

Libazsíron a karikára vágott póréhagymát puhára fonnyasztottam és meg is sóztam, hogy még könnyebben puhuljon. Felöntöttem csontleves alaplével, majd beletettem a még fagyott sütőtök pürét és felforraltam.

Botmixerrel turmixoltam.

Ízesítése: szükség esetén só, bors, szerecsendió.

Levesbetét lehet: pirított tökmag, reszelt sajt, kukoricapehely, pirított kenyérkocka

Hozzávalók:

  • 1 csapott evőkanál libazsír (vagy vaj)
  • 15-20 dkg póréhagyma
  • só (az alaplé sósságától is függ)
  • 8 dl húsleves alaplé
  • 2 dl víz
  • 20-25 dkg sült nagydobosi sütőtök püré
  • 1/2 mokkáskanál tört feketebors
  • 1/2 mokkáskanál szerecsendió

póréhagyma nagydobosi sütőtök szerecsendió bors alaplé tökmag leves kenyér
Sütőtök krémleves

2023. 12. 06.

Idén második alkalommal készítettem Nagydobosi Téli Parázs Sütőtök póréhagymás krémlevesét.

Most kacsazsíron indult, nem fagyasztott, hanem csak hűtőből kivett, sült sütőtökből lett a leves. A megsült Téli Parázsnak szinte pergamen vékony a sült héja. Mikor leszedtem a sütőtök szeletek aljáról, pont az jutott eszembe, olyan, mint amikor a héjában sült krumplit pucolom.

A póráhagymára sót és kivételesen csontleves port szórtam, mert még van belőle és igyekszem elhasználni. Aúgy sem volt most csontleves alapom a fagyasztóban, mert mióta beálltak a hidegek, kapkodjuk kifelé, tésztát főzünk bele és már esszük is, nagyon jól esik még esténként is.

Fölengedtem forró vízzel, majd botmixerrel pürésítettem. A póréhagyma miatt nagyon picit zöldes árnyalata lett, de ez elkerülhető, ha csak a póré fehér szárát karikázzuk bele. A többi meg mehet a zöldborsó levesbe.

A sűrű levesalapot direkt nem hígítottam fel, hanem kivettem belőle egy müzlis tálnyit, ez kihűlés után a fagyasztóba kerül. Jó lesz az nagyon, amikor előkerül. 

A püré nagyon sűrű volt még, mindenképp hígítani kellett. A hűtőben volt egy megkezdett főzőtejszín, azt hozzáöntöttem, hogy hasznosuljon és csak annyi vízzel hígítottam tovább, hogy jól kanalazható, krémes állagú levest kapjak.

Még egyszer átkevertem botmixerrel, ekkor fűszereztem még őrölt fehér borssal és őrölt szerecsendióval.

Forrón, mindenféle levesbetét nélkül is pont jó volt.

Ez a Téli parázs krémes sütőtök szeleteiből készült (4 nagyobb darabot használtam fel), szinte selymes lett a leves ezzel a fajta sütőtökkel.