Egy kifejezetten nagy póréhagymát vettem, ezért szeletelés után ketté vettem és egyszerre, egy időben két, teljesen más ízvilágú levest főztem belőle. A tejszíntől egy lágy ízű, finom leves lett belőle. A póréhagyma másik feléből póréhagymás sütőtök krémleves készült.
Libazsíron a karikára vágott póréhagymát puhára fonnyasztottam és meg is sóztam, hogy még könnyebben puhuljon. Rátettem, egy jkora evőkanál lisztet és óvatosan, hogy ne égjen le se a hagyma, se a liszt megpirítottam. Felöntöttem csontleves alaplével és felforraltam. Beletettem a még fagyott zöldborsót és addig főztem takarék lángon, amíg megfőtt a zöldborsó is. Közben petrezselyemzölddel is ízesítettem, mert nagyon szeretem a petrezselyem és a zöüldborsó ízét együtt. Még egy kis borssal is vadítottam az ízén.
A legvégén 1 dl tejszínnel még összeforraltam.
Hozzávalók:
- 1 csapott evőkanál libazsír (vagy vaj)
- 15-20 dkg póréhagyma
- só (az alaplé sósságától is függ)
- 1 evőkanál liszt
- 8 dl húsleves alaplé
- 2 dl víz
- 25 dkg (fagyasztott) zöldborsó
- 1/2 mokkáskanál tört feketebors
- 2 mokkáskanál szárított petrezselyemlevél
- 1 dl tejszín