Húgom találta ezt a receptet még akkor, mikor néhány fürjet ő maga tartott a kertjében. Végre megosztotta velem, melyik kötet rejti ezt a receptet. Szerencsére, hasonló a genetikai- akarom mondani a könyvállományunk is, végül is édestestvérek vagyunk. Nagyon aktuális ez moat nálunk, mert van szerencsém hetente fürjtojást vásárolni. Valószínűleg néhány hétnek még el kell telnie, hogy a megvásárolt tojásokból jusson a levesbe is, mert egy ideig még a gyerekek nassolnivalója lesz, ebben biztos vagyok. Addig is följegyzem ide, hogyan kell készíteni ezt a finom és tartalmas levest, hátha egyszer pont lesz 16 darab fürjtojásom hozzá. később majd kiegészítem a saját tapasztalataimmal a leírást. 

 

A csontlevest fel kell forralni, beletenni a fűszereket és 5 percig főzni. Közben a kefírt simára kell keverni a liszttel, amivel a forrásban lévő levest kell behabarni. A legjobb ehhez szerintem a rugós habverőt használni, amivel simára lehet keverni a habarást. Állandó keverés mellett fel kell forralni a levest, majd ízesíteni ecettel és cukorral.

A megmosott és egyenként feltört fürjtojásokat óvatosan bele kell engedni a forrásban lévő levesbe. Néhány percig még forralni kell, kevergetni nem kell, hogy a tojások ne menjenek szét, hanem egyben főjenek meg.

Tálaláskor apróra vágott kaporral lehet tálalni.

Hozzávalók:

  • 8 dl csontlé (esetleg húsleveskockából)
  • 1 babérlevél
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 mokkásklanál currypor
  • szükség esetén só (alaplé sósságától függően)
  • 4 dl kefír (én ki fogom próbálni házi kaukázusi kefírrel)
  • 1 evőkanál finom liszt
  • cukor
  • ecet vagy citromlé
  • 16 fürjtojás
  • 1 csokor friss kapor nagyon apróra vágva