Húgom találta ezt a receptet még akkor, mikor néhány fürjet ő maga tartott a kertjében. Végre megosztotta velem, melyik kötet rejti ezt a receptet. Szerencsére, hasonló a genetikai- akarom mondani a könyvállományunk is, végül is édestestvérek vagyunk. Nagyon aktuális ez moat nálunk, mert van szerencsém hetente fürjtojást vásárolni. Valószínűleg néhány hétnek még el kell telnie, hogy a megvásárolt tojásokból jusson a levesbe is, mert egy ideig még a gyerekek nassolnivalója lesz, ebben biztos vagyok. Addig is följegyzem ide, hogyan kell készíteni ezt a finom és tartalmas levest, hátha egyszer pont lesz 16 darab fürjtojásom hozzá. később majd kiegészítem a saját tapasztalataimmal a leírást.
A csontlevest fel kell forralni, beletenni a fűszereket és 5 percig főzni. Közben a kefírt simára kell keverni a liszttel, amivel a forrásban lévő levest kell behabarni. A legjobb ehhez szerintem a rugós habverőt használni, amivel simára lehet keverni a habarást. Állandó keverés mellett fel kell forralni a levest, majd ízesíteni ecettel és cukorral.
A megmosott és egyenként feltört fürjtojásokat óvatosan bele kell engedni a forrásban lévő levesbe. Néhány percig még forralni kell, kevergetni nem kell, hogy a tojások ne menjenek szét, hanem egyben főjenek meg.
Tálaláskor apróra vágott kaporral lehet tálalni.
Hozzávalók:
- 8 dl csontlé (esetleg húsleveskockából)
- 1 babérlevél
- 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1 mokkásklanál currypor
- szükség esetén só (alaplé sósságától függően)
- 4 dl kefír (én ki fogom próbálni házi kaukázusi kefírrel)
- 1 evőkanál finom liszt
- cukor
- ecet vagy citromlé
- 16 fürjtojás
- 1 csokor friss kapor nagyon apróra vágva