A római tálban akkor szeretek sütni, amikor van ideje sütés után még benne kihűlni annyira, amikor már fogyaszthatóvá válik. Viszont addig nem kell hozzányúlni. Igazi hétvégi gyorsan előkészíthető, időre elkészülő ebéd.

 

A római tálat elég sokat használom, eleve használtan vettem, így előáztatni már nem szoktam.

A tálba beleteszem a megtisztított csirkebcombokat vagy a fagyasztott csirkecombokat (mint most is), megszórom fűszerkeverékkel. Csak az íze kedvéért teszek rá egy kis vajat is két helyen a húsokra. Ráteszem a tetejét.

Beteszem a sütő rácsára középre a hideg sütőbe a római tálat. 

180 fokra kapcsolom a sütőt, 90 percre állítom be az órát. Az én gépem magától kikapcsol, ezért sütés végén több dolgom nincs vele.

Azonnal is, de akár 2-3 óra múlva is fogyasztható. Lassan hűl ki a római tál, pláne, ha közben nem nyitogatjuk, nem kukucskálunk bele.

Ha már mindenki nagyon éhes, kiveszem a sütőből a római tálat, az asztalra teszem és máris tálalható az ebéd. Nem szoktam lepirítani külön a hús tetejét, mert azt tapasztaltam, hogy általában megpirul a tálban annyira, amennyire mi szeretjük.

Köretként egyszerűen kenyérrel, savanyúsággal, befőttel, salátával is fogyasztható. Ma a saját vetésű krumplikból készítek hozzá vajon párolt krumplit.

A kihűlt fűszeres zsírját kis üvegedénybe teszem. Hűtőben tárolva néhány napig kenyérre kenve fogyasztható.

*****

Hozzávalók:

4 szelet egész csirkecomb

Maggi fokhagymás fűszerkeverék

3-4 dkg teavaj

*****