Váratlanul nagy sikere volt a mindig fogyókúrázó barátnőim és a semmit sem megkóstoló gyerekeim körében ennek a sem nem diétás, sem nem sajtmentes sósságnak. A barátnőimet épp karácsony és újév között kínáltam meg vele, ami világviszonylatban is diétamentes időszak, lecsaptak rá és nem bírták abbahagyni az eszegetését. Mindig csak még egy utolsót ettek csak belőle. A gyerekeknek pedig egy hosszúnak tűnő utazáshoz tettem be az útitáskába, aztán elérkezett az a pont, amikor lecsaptak rá és rácsodálkoztak, hogy ez mennyire finom. Pedig sajtos. Időnként azért sütök ilyet, mert muszáj a sajtot már felhasználni, akkor a sajt mennyiségéhez igazítom a hozzávalókat.

 

Kimérem a lisztet, hozzáteszem a sót és fakanállal jól elkeverem őket. Beleteszem a reszelt sajtot és fakanállal ismét jól átkeverem. Ezután teszem hozzá a vajat és az ömlesztett sajtot, majd kézzel alaposan összegyúrom. Gumikesztyűben szoktam mostanában gyúrni, ahhoz nem tapad egyáltalán a tészta és könnyen összeáll.

Lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtom, majd 1 cm széles csíkokat vágok belőle.

Nekem a 8-10 cm hosszú darabok váltak be. Elég omlós lesz a sajtos sütés után, ezért könnyen törne, ha tepsihosszúságúra hagynám, de úgy is nagyon jól néz ki, amikor nagyon hosszú rudakat sütök belőle. 

Lehet vékonyabbra is nyújtani és vastagabbra is hagyni. Alkalom kérdése, hogy mire sütöm, mennyi időm van macerálni, hány tepsim szabad éppen. A sütéskor a sütésidőt befolyásolja a tészta vastagsága, de a színe változása segít ebben is, hogy eltaláljuk, mikor sült meg teljesen. 

Szilikonos papírra szedem át a kivágott rudakat. Amikor megtelt velük a tepsi, akkor lekenem tojásfehérjével. Most a fagyasztóból olvasztottam ki fehérjét, ha nincs, akkor persze egész tojást használok hozzá, vagy épp nem kenem le semmivel.

sajt gasztroajándék sajtkészítés sósság gyerekkézzel készíthető
Sajtos rudak tojásfehérjével lekenve

Most épp két tepsi telt meg a sósakkal.

I. Szórás nélküli rudak

Az egyik tepsiben csak tojásfehérjével kentem le a rudakat. Hideg sütőbe tettem a tepsit, 180 fokon, alul-felül légkeveréssel 20-22 percig sütöttem, de 15 perc eltelte után már igyekeztem figyelni rá, nehogy túlságosan megsüljön.

sajt gasztroajándék sajtkészítés sósság gyerekkézzel készíthető
Sajtos rudak kisütve

II. Sajtszórással készült rudak

A másik tepsiben lévő rudakat tojásfehérjével kentem le, majd reszelt házi sajttal is megszórtam. A kézi sajtreszelőből ráreszeltem a sajtot a már tepsiben lévő rudakra. A már forró sütőbe tettem, 14 percig sütöttem 180 fokon alul-felül légkeveréssel. A sajt hirtelen sült, de ízes maradt, a rudak is átsültek.

sajt gasztroajándék sajtkészítés sósság gyerekkézzel készíthető
Sajtos rudak házi sajttal megszórva

sajt gasztroajándék sajtkészítés sósság gyerekkézzel készíthető
Sajtos rudak házi sajttal kisütve

*****

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt (BL 80-as kenyérlisztből is jó)
  • 2 teáskanál só
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg sajtkrém (tömlős ömlesztett sajt  - TESCO
  • 1 tojás vagy 1 tojásfehérje (fagyasztóból kiolvasztott 1 db elég) a lekenéshez
  • sajt a szóráshoz

*****

Felhasználás:

  • Gasztroajándék
  • Nyersen összegyúrva, formára vágva vagy kisütve is fagyasztható
  • A hozzávalók tálbamérését, a tészta összegyúrást 10 éves gyerekeknek bátran ajánlom. A tészta nem ragadós.
  • Fém dobozban kiszáradás nélkül, egy hétig is ugyanolyan porhanyós marad (ennél tovább még nem tudtam tesztelni). Ezt már kétszer teszteltem, tényleg kibírja változatlan formában.