Egyszer már készítettem főtt zöldségekből és kuszkuszból, sütőben süthető falatkákat, de sajnos most nem volt itthon kuszkusz. Helyette egy megszáradt, házi sütésű kenyeremet használtam sűrítőnek. Egyik részét frissen elkészítve megsütöttem, másik részét zárható műanyag edénybe tettem és a fagyasztóba került.

 

Leszűrtem a levest és a zöldségeket (gombatönk, hagyma, répa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller) külön gyűjtöttem és lecsöpögtettem.

A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeltem.  A száraz kenyérvéget sajtreszelőn lereszeltem . Ezeket erre alkalmas géppel végeztem, különben valószínűleg neki sem fognék, mert ennyi ideje szerintem senkinek sincs egy maradékfeldolgozásra :-(

Késes aprítóba tettem a zöldségeket, a reszelt sajtot, a kenyérmorzsát, 2 tojást. Puha masszává kevertettem a géppel, de olyan sűrűségűre, hogy gombócot tudjak belőle formázni és a morzsába forgatást még kibírja. Nagyon keményre nem jó készíteni, mert akkor száraz, nyögős lesz a megsült gombóc.

Megkóstoltam a masszát, nem találtam sem sótlannak, sem ízetlennek, ezért sem nem sóztam, sem nem borsoztam, sem más fűszerrel nem ízesítettem, de az is igaz, hogy közel 12 féle fűszert használtam eleve a húsleveshez, ezért a zöldséges íze elég intenzív volt.

A masszából gombócokat formáztam és kenyérmorzsában meghempergettem.

Először a fagyasztóba kerülő adagokat készítettem el, és csak a maradékot sütöttem meg frissen, mert ezt kifejezetten későbbre akartam eltenni, amikor csak ki kell venni a jégről és megsütni és egy kis fűszeres tejföllel, csípős tejföllel el lehet fogyasztani.

180 fokos sütőben 10 percig, majd további 15 percig 160 fokos sütőben kell sütni. 

Ha a tetejére teszünk egy csipet vajat, akkor az rásül és még finomabbá teszi.

A külseje ropogós, belül puha, a sajttól akár kicsit olvadt is lehet.

A fagyasztott gombócokat nem kell kiolvasztani sütés előtt!

Hozzávalók:

A hozzávalók mennyisége becsült, igazodni kell a zöldség mennyiségéhez a fenti leírás alapján.

  • 50 dkg levesben főtt zöldségek
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg szikkadt kenyér - morzsára törve (vagy kenyérmorzsa)
  • 2 egész tojás
  • zsemlemorzsa a gombócokat megforgatni benne
  • sajátos fűszerezéshez só, bors, egyedi fűszerek
  • vajdarabkák a sütés végén a gombócok tetejére
zöldség tojás kenyér zsemlemorzsa sajt vaj
Zöldséggombócok sütés előtt, fagyasztás előtt