Ez az étel lehet, hogy egy igazi, húsvét utáni zöldséges, tojásos hagyománnyá fog nálam válni, mivel kell hozzá főtt tojás is, de emelett nagyon zöldséges, sajtos és rakott és hihetetlenül finom. Ma a fiam is segített főzni, ő kevergette a párolódó zöldségeket.

 

Még soha nem ettem édesköményt, ez volt az első alkalom, hogy egyáltalán kézbe került. Ajándékba kaptam két kis gumót. Megmostam, majd a külső héját leszedtem, kettévágtam és kivágtam a torzsáját. Ezután felszeleteltem, mint a félbevágott hagymát szokás. A leveles részéből csak a szárát vágtam fel, a leveleket most nem használtam. Mivel még soha nem volt a kezemben édeskömény, mikor megvágtam, nem is sejtettem, hogy a növényből árad az a finom illat, amit éreztem. Egy ideig eltartott, amíg megtaláltam a forrását, majd újabb ideig tartott, mire rájöttem, hogy az ouzonak van ilyen illata és a medvecukornak. Nagyon szeretem az ouzot, most épp nagyon nehezen állom meg, hogy ne vágtassak le a pincébe a még Görögországból kapott, bontatlan ouzomért, de mivel oltásra várok, így ebben a félévben valószínűleg nem fogok semmilyen alkoholt inni. Lehet, hogy emiatt az illat miatt, de én ma beleszerettem ebbe az illatos növénybe.

A feldarabolt édesköményt vajon egy pici sóval megpároltuk.

Közben megpucoltam egy doboz gombát. Mivel ez is már utolsó pillanatos volt, ezért lehúztam a héját a kalapjának, a tönkjét most nem használtam fel és karikára vágtam. Ha frissebb gombából készül, akkor nem kell se a héját lehúzni, sem a tönkjét eldobni, viszont érdemes a karikára vágott tönköt előbb megpuhítani, majd utána beletenni a kalapját és együtt puhára párolni.

A nyáron tettem el pucér paradicsomot, ezért most nem bíbelődtem a paradicsom héjának lehúzásával, amúgy sem az április a paradicsom hónapja, de az így előőkészített pucér paradicsom éppen tökéletesen megfelelt ehhez az ételhez. A levét nem használtam, azt egyszerűen beleöntöttem a párhuzamosan készülő póréhagyma levesbe.

Elővettem egy jénai üvegtálat, beletettem a vajon párolt sós édesköményt, a vajon párolt gombát, a pucér paradicsomokat a leve nélkül, megsóztam, frissen daráltam rá borskeveréket. Mozzarella sajtot felkockázam és a tetejére szórtam.

Készítettem egy öntetet 2 egész tojást és 2 dl főzőtejszínt simára kevertem. Ráöntöttem a tálra a tejszínes öntetet.

Légkeveréses sütőben 180 fokon 25 percig sütöttem.

Hozzávalók:

  • édeskömény gumók (minimum 2 db)
  • gombák (legalább 1 doboz)
  • vaj (2+2 dkg)
  • pucér paradicsom (1 üveg vagy 3-4 szem friss paradicsom)
  • főtt tojások (1-4 db) vagy fürjtojások (6-12 db)
  • 2 db nyers tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • bors

Rakott édeskömény