Hol sikerül finom sütőtököt venni, hol nem. Most épp a Szamóca zöldségesnél vettem finomat, de találtam egy nagydobosi sütőtök házhozszállítási lehetőséget is, amivel karácsonyra meglepem a családot.

 

Az orange (kanadai) sütőtök sütése

Az orange sütőtök jellegzetesen elnyújtott körte alakú, egyre kisebb magházú, aprómagvas, kemény húsú, szerencsés esetben nagyon édesre süthető fajta az én tapasztalataim szerint.

A sütötököt kívülről vízzel, szivaccsal lemosom, megtörlöm, hogy ne csússzon a kezem között. Éles késsel a hosszú, mag nélküli részénél kettévágom. Ezt követően a vágásokat mindig úgy indítom, hogy a sima, vágott felületre stabilan állítom a tovább darabolandó tök részt, nehogy vágás közben elmozduljon a tök, vagy megugorjon a kés és elvágjam magam.

Az egyik legtöbb vágási sérülés a konyhában a tökök, dinnyék szeletelésekor történik.

A tök hosszúkás, magnélküli nyakát kettévágom, majd 2-3 nagyobb darabokra szeletelem (láttam már olyat, hogy 2-3 centiméter széles karikákat vágnak belőle, ha finom édes a tök, akkor ezek a megsült karikák istni finomak lesznek. Legtöbbször én mégis inkább nagyobb csónakokat sütök a tökből.

A magházas részét 2-4 szeletbe vágom, evőkanállal kivájom a magházát.

Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a tökszeleteket a héjukkal lefelé a papírra rakosgatom, minél szellősebben.

Légkeveréses sütőben 180 fokon 60 percig sütöm.

A sütőtök magját nem szoktam megpucolni, mert néhányszor már veszkődtem vele, de nem lett finom. Lehet, csak gyakorlat kérdése.

*****

Hozzávalók:

orange sütőtök

*****

Nagydobosi sütőtök sütése

Az imént találtam ezt az országos lehetőséget, remélem, jövő hétre megérkezik a karácsonyi nagydobosi sütőtök hozzánk.

Innen rendelhető:

https://sutotok.com/sutotok-hazhozszallitas/

Itt a sütési útmutató:

https://sutotok.com/sutotok-sutese/