Ilyen-olyan ételek készítése során felgyűlt jó pár darab tiszta tojásfehérje, amit egy lezárt műanyag dobozban tartottam a hűtőben. Menet közben természetesen elfelejtettem, hogy hány darab került bele, de 30 g/db mennyiséggel számolva azért vissza lehet következtetni. Most 25 dkg tojásfehérjét használtam fel, az eredeti receptben 10 tojásfehérje volt megadva, de a többi hozzávalón nem változtattam.

 

A tojásfehérjéket egy mély fém keverőtálba tettem, kicsit megsóztam és gépi habverővel elkezdtem felverni. Közben beleöntöttem 2 evőkanál citromlevet. Hozzáadtam 25 dkg kristálycukrot, amivel nem keményre, de jó erős habbá vertem. Ezután hozzákevertem 20 dkg finom lisztet. 

A sütőt közben bekapcsoltam 180 fokra, alul-felül légkeveréses üzemmódba.

Egy nagy, lapos tepsit kibléleltem szilikonos sőtüpapírral.

A kész masszát szilikonos kenőlapát segítségével beleöntöttem a papírra a tepsibe. Elsimítottam, majd egy picit odaütögettem az egész tepsit az asztalhoz finoman, hogy elterüljön.

30 percig sütöttem, roppanós lett a tetején a hab, enyhén barackszínű.

Papírral együtt kiemeltem az asztalra egy tiszta konyhakendőre. A papírról ráfordítottam a konyhakendőre. hogy a hátuljáról le tudjam húzni a sütőpapírt. Ezután a sütőpapír és a kendő segítségével föltekertem a tésztát, mint egy bejglit. Nagyon forró, ezért kell a kendő. Amikor sikerült, akkor kitekertem, kivettem belőle a kendőt és újra föltekertem úgy, hogy a papírt azt a rétegei között hagytam, mintha a papír lenne a töltelék.

A végén a kendőt mégis szorosan rátekertem, hogy ne ugrojon szét. Így szeretném kihűteni, további sorsa még nem dőlt el, de már nagyon rég óta szeretnék piskótatkercset készíteni. Most a tojásfehérjék adták a lehetőséget hozzá.

*****

Hozzávalók:

  • 10 db tojásfehérje (25 dkg volt most nekem)
  • pici só
  • 2 evőkanál citromlé (vagy egy fél citrom leve)
  • 25 dkg kristálycukor
  • 20 dkg finomliszt (BL 55)

*****

Felhasználás:

  • A kihűlt piskótatekercset kitekertem és vékonyan bekentem mogyorókrémmel.
  • A kihűlt piskótatekercset kitekertem és enyhén folyós sárgabaracklekvárral bekentem.