Ilyen-olyan ételek készítése során felgyűlt jó pár darab tiszta tojásfehérje, amit egy lezárt műanyag dobozban tartottam a hűtőben. Menet közben természetesen elfelejtettem, hogy hány darab került bele, de 30 g/db mennyiséggel számolva azért vissza lehet következtetni. Most 25 dkg tojásfehérjét használtam fel, az eredeti receptben 10 tojásfehérje volt megadva, de a többi hozzávalón nem változtattam.
A tojásfehérjéket egy mély fém keverőtálba tettem, kicsit megsóztam és gépi habverővel elkezdtem felverni. Közben beleöntöttem 2 evőkanál citromlevet. Hozzáadtam 25 dkg kristálycukrot, amivel nem keményre, de jó erős habbá vertem. Ezután hozzákevertem 20 dkg finom lisztet.
A sütőt közben bekapcsoltam 180 fokra, alul-felül légkeveréses üzemmódba.
Egy nagy, lapos tepsit kibléleltem szilikonos sőtüpapírral.
A kész masszát szilikonos kenőlapát segítségével beleöntöttem a papírra a tepsibe. Elsimítottam, majd egy picit odaütögettem az egész tepsit az asztalhoz finoman, hogy elterüljön.
30 percig sütöttem, roppanós lett a tetején a hab, enyhén barackszínű.
Papírral együtt kiemeltem az asztalra egy tiszta konyhakendőre. A papírról ráfordítottam a konyhakendőre. hogy a hátuljáról le tudjam húzni a sütőpapírt. Ezután a sütőpapír és a kendő segítségével föltekertem a tésztát, mint egy bejglit. Nagyon forró, ezért kell a kendő. Amikor sikerült, akkor kitekertem, kivettem belőle a kendőt és újra föltekertem úgy, hogy a papírt azt a rétegei között hagytam, mintha a papír lenne a töltelék.
A végén a kendőt mégis szorosan rátekertem, hogy ne ugrojon szét. Így szeretném kihűteni, további sorsa még nem dőlt el, de már nagyon rég óta szeretnék piskótatkercset készíteni. Most a tojásfehérjék adták a lehetőséget hozzá.
*****
Hozzávalók:
- 10 db tojásfehérje (25 dkg volt most nekem)
- pici só
- 2 evőkanál citromlé (vagy egy fél citrom leve)
- 25 dkg kristálycukor
- 20 dkg finomliszt (BL 55)
*****
Felhasználás:
- A kihűlt piskótatekercset kitekertem és vékonyan bekentem mogyorókrémmel.
- A kihűlt piskótatekercset kitekertem és enyhén folyós sárgabaracklekvárral bekentem.