Az leggyakoribb almamentő akció nálam az alma aszalás, nem évszaktól, hanem az almák állapotától függ. Ha látom, hogy az alma nem a kellő tempóban fogy, héja elkezd ráncosodni és akkor már tuti nem fogja senki jóízűen elropogtatni, akkor inkább nekiveselkedem, megpucolom és elrejtem az aszalt almákat a polcon. A gyerekek kutató szeme idővel rálel és örömmel elnassolják. Beteglátogatáskor is szoktam vinni friss gyümölcs helyett, ha azt épp nincs időm újonnan vásárolni.

 

Az almákat langyos vízben egyenként megmosom, majd almaecetes vízben leöblítem, ha nagyon foltos a héja, illetve már több barnuló-lágyuló folt van rajta. Mivel a héját levágom, ezért az almaecet után már nem biztos, hogy öblítem, csak akkor, ha zavar a bolti almaecet illata. A házi almaecetem szelídebb illatú volt, az kifejezetten nem zavart munka közben. 

Ha a héja nagyon szép, csak kevés folt van rajta, akkor az almaecetes öblítés után még tiszta vízzel leöblítem és a héjára is úgy tekintek, mint nyereség, mert ezt vagy aszalom teának (egyszer tettem még csak így) vagy almaecetet készítek belőle (ebben eddig egy alkalommal sikerült nagyon finom almaecetet készítenem).

Előkészítem az aszalógép tálcáját. Engem nem zavar, ha az 5 tálca feltöltéséig egy picit barnul az alma, ezt kiküszöbölendő még lehet egy citromleves, étkezési citromsavas vagy épp almaecetes vízbe mártással és a tálcára helyezéssel lassítani. Nem kell túlzásba vinni a citrom, étkezési citromsav, almaecet adagolását, épp csak elég egy picit megsavanyítani vele a vizet, máris használni fog. 

Az almákat négybe vágom. A gerezdeknek kivágom a magházát, meghámozom és 3 egyforma szeletre vágom. Ezeket jó szorosan az aszaló tálcára sorakoztatom.

1 tálcára 320-340 gramm almaszelet fér el, max. 400 grammal érdemes számolni, vastagabb szeleteknél.

A legjobb gyerekekkel mesenézés közben foglalatoskodni ezzel, munkamegosztással.

Amikor megteltek a tálcák, szellős helyre teszem a gépet, ahol nem zavar senkit a zümmögése akár éjszaka sem.

A legmagasabb fokozaton aszalom addig, amíg az alma száraz lesz, téphető vagy már ropogós. A ropogósságát csak akkor tartja meg hosszan, ha úgy tudnám tárolni, hogy ne kapjon légköri nedvességet.

720-as befőttes üvegeben tárolom. 5 tálcáról kb. 3*720 ml üvegnyi aszalt alma lesz.

Hozzávalók:

  • alma
  • jelentősebb mennyiségű mosóvíz (locsoláshoz fel lehet használni)
  • almaecet
  • étkezési citromsav
  • citromlé

Szükséges konyhaeszköz:

  • aszalógép