Elég népszerű ez a tészta, készülhet mákkal vagy túróval töltve is.
A hozzávalókból a (#turbópirossal) puha tésztát készítek (kevertetek). Annyi tejfölt kell hozzá adni, hogy rugalmas, puha, jól nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
Nekem most nem volt elég tejfölöm, még nagyon kemény volt a tészta, ezért még 5 dkg vajat adtam hozzá. Megsütve nagy sikere lett a süteménynek, ezért lehet, hogy máskor is fogok vajat hozzáadni. Zsírral azért nem akartam tovább lágyítani, mert tartottam attól, hogy annak az íze elviszi a sütemény ízét és nem lesz sikeres. Vajjal még a korábban kiérződő zsír íz sem jelent meg a megsütött tésztában.
Tepsi méretűre nyújtom a tésztát egy szilikonos papíron, majd a papírral együtt beemelem a tésztát a tepsibe (20*30cm).
Ráteszem az almatölteléket, egyenletesen elsimítom a tepsiben, majd szintén papíron kinyújom a tészta másik felét és a papír segítségével az almás töltelék tetejére teszem.
A tésztát eligazgatom a tetején, majd egy villával sűrűn megszurkálom.
170 fokon légkeveréssel sütöttem 40 percig.
Almatöltelék készítése:
Az almát megpucolom, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszelem.
Mély teflonba teszem, ha nagyon leves, akkor eleve kinyomkodom, hogy minél kevesebb ideig kelljen párolni.
Addig párolom, amíg a víz eltűnik alóla, ezt nagy lángon könnyebb elérni, de kevergetni kell, nehogy leégjen.
A párolás elején fűszerezem fahéjas porcukorral, őrölt fűszerekkel: gyömbérrel, szegfűszeggel, szerecsendióval.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl (vagy tejföl és vaj)
Almatöltelék:
- Alma
- fahéjas porcukor
- őrölt szerecsendió
- őrölt gyömbér
- őrölt szegfűszeg