Elég népszerű ez a tészta, készülhet mákkal vagy túróval töltve is.

 

A hozzávalókból a (#turbópirossal) puha tésztát készítek (kevertetek). Annyi tejfölt kell hozzá adni, hogy rugalmas, puha, jól nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.

Nekem most nem volt elég tejfölöm, még nagyon kemény volt a tészta, ezért még 5 dkg vajat adtam hozzá. Megsütve nagy sikere lett a süteménynek, ezért lehet, hogy máskor is fogok vajat hozzáadni. Zsírral azért nem akartam tovább lágyítani, mert tartottam attól, hogy annak az íze elviszi a sütemény ízét és nem lesz sikeres. Vajjal még a korábban kiérződő zsír íz sem jelent meg a megsütött tésztában. 

Tepsi méretűre nyújtom a tésztát egy szilikonos papíron, majd a papírral együtt beemelem a tésztát a tepsibe (20*30cm).

Ráteszem az almatölteléket, egyenletesen elsimítom a tepsiben, majd szintén papíron kinyújom a tészta másik felét és a papír segítségével az almás töltelék tetejére teszem.

A tésztát eligazgatom a tetején, majd egy villával sűrűn megszurkálom.

170 fokon légkeveréssel sütöttem 40 percig.

Almatöltelék készítése:

Az almát megpucolom, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszelem.

Mély teflonba teszem, ha nagyon leves, akkor eleve kinyomkodom, hogy minél kevesebb ideig kelljen párolni.

Addig párolom, amíg a víz eltűnik alóla, ezt nagy lángon könnyebb elérni, de kevergetni kell, nehogy leégjen.

A párolás elején fűszerezem fahéjas porcukorral, őrölt fűszerekkel: gyömbérrel, szegfűszeggel, szerecsendióval.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl (vagy tejföl és vaj)

Almatöltelék: