Soha nem gondoltam volna, hogy a millió egy helyen kapható hamburger helyett a gyerekeim inkább az enyémet kedvelik meg és rendszeresen követelik, hogy süssek még. Ráadásul a húsevés nem a gyerekek erőssége, de a hamburgerrel úgy tüntetik el a tányérról, mintha legalábbis csokoládéban pácoltam volna a húst. Pedig se pác, se előkészületek, csak hirtelen felindulásból sütés. Akkor lássuk a nagyszerűség egyszerűségét. 

 

A hamburgersütés egyik előfeltétele, hogy legyen hozzá megfelelő zsömle és darált marhahús. Egyiknek a beszerzése sem könnyű mostanság. Eddig még házi hamburgerzsemle készítésével nem bíbelődtem, de biztos, hogy azzal lenne a legjobb. 

A darált marhahúst mi a HÍD ABC-ben vásároljuk most már 1-2 éve. Hét elején valószínűbb, hogy van, péntek-szombaton már csak szerencse kérdése. Nekünk a hentes mondta, hogy a darált marhahúsukból akár hamburger is készülhetne, így ő adta az ötletet.

A másik hozzájárulást meg a MOL egyik vevőcsalogatója adta, egy időben lehetett hamburgerpogácsa készítő prést kapni náluk pontokért és némi készpénzért. Így lett nekünk két darab ilyen hasznosság, de szerintem ez nem létfontosságú hozzá. Inkább csak egy emlékeztető tárgy a kamra polcán, amiről a fiúknak rendszeresen az eszébe jut, hogy régen ettek hamgurbert, legyen az ebédre vagy vacsorára.

Az előkészítés a hamburgerbe kerülő töltelékek aprításával kell kezdeni, illetve az asztal terítésével, mert ha már a húst elkezdem sütni, akkor már annyira felgyorsulnak az események, hogy azt már ész nélkül kell csinálni a lehető legnagyobb sebességgel. 

A vastag talpú inox serpenyőbe egy-két teáskanál zsírt melegítek.

A darált marhahúst kézzel jól átgyúrom, majd egy jó maréknyit a présbe teszek és laposra préselem. Óvatosan kifordítom, kiütögetem a formából, finoman megsózom, megborsozom és a fűszeres felével a forró zsírozott felületre teszem a serpenyőbe. A másik oldalát is sózom, borsozom, majd bő egy percig sütöm. Mozdítani nem lehet, mert akkor teljesen szétesik. 1 perc múlva viszont összesül, alányúlok egy lapáttal és átfordítom, a másik oldalát is megsütöm.

Ekkor a kettévágott zsömlére rápakolom, amit a családtag kér: 

1. variáció - kecsöp, csak kecsöp

2. variáció - mustár, csak mustár, kevés saláta, lilahagyma

3. variáció - kevés dijoni mustár, kevés kecsöp, kevés saláta, kevés paradicsom - marajdon hely a húsnak(!)

4. az enyém - minden, amit találok és marad

A mindkét oldalán átsütött húst a megpakolt zsömlére teszem, még lehet rá tenni abból, ami van, rátenni a tetejét és kész, már lehet is enni.

Sajtos hamburger sütésénél, amikor a másik oldalát is megsütöttem, akkor visszafordítom, a forró felületre ráteszek egy vékony szelet sajtot, ráteszem a fedőt a serpenyőre és egy bő perc alatt ráolvasztom a sajtot.

*****

Hozzávalók:

zsír

darált marhahús (20-25 dkg/fő)

házi sajt

hamburger zsömle (Veszprém - Belvárosi Pékség)

mustár

kecsöp

lila hagyma vékony karikára vágva

salátalevél apróra vágva

paradicsom vékony szeletekre vágva

pirított hagyma (Lidl)

Felhasználása:

  • Vendégváró bulikaja, de az előkészítése elég sok zöldségpucolással, darabolással jár