Azért volt muszáj sajtot készítenem... mert volt 50 dkg túróm, ami pont máig volt dátumozva. Pont máig... Szóval a fél éve ívkezdetet indító sajtkészítős vágyam fél óra alatt be is teljesült.

 

1 liter 3,5-es tejet felforraltam. Beleöntöttem 50 dkg túrót és addig forraltam vele, amíg a sárga savó látványosan kicsapódott. Lezártam alatta a gázt és megvacsoráztattam a családot, hogy könnyebben teljen el az a fél óra, amit izgatott várakozással kellett eltöltenem.

Vacsora után ártatlan arccal elővettem egy inox levesszűrőt, leszűrtem a savót a túróról és ki is nyomkodtam belőle.
A főzőedénybe tettem a főtt túrót, majd fűszereztem metélőhagymával, frissen őrölt nagyszemű borssal. Tettem hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát, sót és egy tojást. Gumikesztyűben kézzel jól összekevertem, majd visszatettem a tűz fölé és bő 10 percig még főztem. Elvileg nyúlóssá kellene ekkor válnia, de az enyém nem lett nyúlós, viszont látványosan elvált az edény aljától, falától, olyan kis önálló életet élő sajtnak készülődött.

A fazékból egy vastagfalú kerámia müzlistálba öntöttem és a fakanállal jól lelapogattam a sajtot. Hagytam egy kicsit összeállni, hűlni, majd kiborítottam a tálból. Minden akadály nélkül kijött belőle. A tenyeremen tartva is megállt, így tettem egy tányérra hűlni.

Elvileg kész.

Lehetne még sófürdőben áztatni 3 óra szikkadás után. Mivel nem lett túl sós, lehet, hogy megfürdetem, de lehet, hogy nem.

*****

Hozzávalók: 

  • 1 liter tej
  • 50 dkg túró
  • bors
  • metélőhagyma
  • 1 egész tojás (elhagyható)

*****

tej túró gasztroajándék metélő hagyma sajtkészítés
Elkészült friss sajt

tej túró gasztroajándék metélő hagyma sajtkészítés
A sajt

tej túró gasztroajándék metélő hagyma sajtkészítés
Bártfai Laci bácsi konyhája - Babaszakácsköny

Receptváltozat:

Túrómentés sajtba II.

Felhasználás: