A fagyasztóban tároltam a fejtett, száraz, szemes babot és a füstölt sonka főzőlevét is. Kipróbáltam, milyen lenne, ha a babsalátához a sonka főzőlevében főzném ki a babot. A babot sózni nem kellett, de mégis megőrizte jellegzetes, kissé édeskés ízét. 

 

Azért tárolom a fagyasztóban a fejtett, száraz, szemes babot, mert egyrészt van benne hely, másrészt itt nem zsizsikesedik meg és nem kell a vákuumozásával bajlódni. 

A fagyasztóból kivett babot vízben átöblítettem. A fagyasztott sonka főzőlevét gázon kiolvasztottam, majd amint lehetett, beletettem a babot főni. Többször is pótolnom kellett a főzővizet, mert hamar felszívta a száraz bab, amit előtte nem áztattam be egy éjszakára külön. Addig főztem a babot, amíg puha nem lett. Egyéb ízesítőt egyáltalán nem tettem hozzá. Csak annyi főzővizet tartottam rajta, amennyi még épp csak ellepte, nem akartam sok főzővizet keletkeztetni.

Amikor megfőtt, akkor kétfelé vettem a főtt babot. Egyik feléből marhahússal csilis babot főztem, a másik feléből tejfölös, virslis, lilahagymás hideg babsaláta készült.

A bab főzővizének kisebb részét és a bab felét egy mély kerámiatálba tettem. Őrölt borsot, kockára vágott lilahagymát, karikára vágott főtt virslit és tejfölt tettem rá. Alaposan elkevertem, ekkor még kicsit folyósabb volt a leve, de hűtés közben ez is összeáll. Jól behűtve tálaltam.

*****

Hozzávalók:

  • 25 dkg sonkalében főtt bab
  • 1 liter sonka főzőlé
  • 6 db főtt virsli
  • 2 fej lilahagyma kockára vágva
  • bors
  • 2-3 dl tejföl

*****