Eddig kétszer készítettem karácsonyra bejglit, most az első alkalommal megörökített leírásomat kerestem elő és ismét nekifogok elkészíteni. Először a dió- és a mákdaráláson akarok túl lenni, a tésztát azt a sütés előtti délután fogom begyúrni és megtölteni, majd másnap reggel fogom kisütni a terveim szerint. 6 rúd lesz belőle, 2 db sütőtepsit fognak elfoglalni elég sokáig, ezért érdemes azzal is számolni, hogy addig nem lehet aprósüteményt készíteni a sütőtepsiken, amíg a bejgli pihen vagy épp sül rajta. Ezért érdemes a pihentetését összehangolni a saját alvásunkkal. Már ha van ilyen karácsony előtt...

 

Bejgli - 41 év 1. próbálkozás

40 dkg darált diót és 7 dkg zsemlemorzsát egy fém keverőtálban alaposan habverővel összekevertem.

2,5 dl vizet felforraltam és beleöntöttem 24 dkg cukrot, hogy szirup legyen belőle. Pár percig kevergettem, hogy feloldódjon benne a cukor és megvártam, hogy egy kicsit elkezdjen forrni. Ráöntöttem a dióra és a habverővel átkevertem, majd itt majdnem abba is hagytam a bejgli sütést, mert olyan csodálatos illata lett ennek a diótölteléknek, hogy megálltam, a tál fölé hajoltam és boldogságot éreztem. Hová lehet még ezt fokozni? Ja, hát egyszerűen meg kell kóstolni. Mennyei. Valami ilyesmiről szól a karácsony?

40 dkg mákot kimértem. Elkevertem 8 dkg cukorral, majd ledaráltam. Fém tálba öntöttem, majd hozzákevertem 7 dkg zsemlemorzsát.

2,5 dl vizet felforraltam, majd beleöntöttem 16 dkg cukrot. Ezzel is felforraltam. Rántöttem a mákos keverékre és a habverővel, majd amikor már azzal nem ment, akkor fakanállal alaposan átkevertem. Megkóstoltam, ettől a forrázástól kinyílik a mákszemek rejtett íze és végleg feledésbe merül a mákszemek kicsit poros, matt héjának a tömörsége. Még fantasztikusabb lett volna, ha nem darálom, hanem tekerős mákdarálón szétsajtolom a szemeket, de erre nem mertem most sem vállalkozni.

Mindkét keveréket kitettem az üvegházba hűlni a hidegre.

Egy nagy keverőtálba kimértem 93 dkg BL 80 kenyérlisztet (finom lisztet ír az eredeti recept).
Hozzámértem 10 dkg porcukrot (a tároló edényébe vanília rudak is vannak).
Beletettem 1 mokkáskanál sót (2 gramm).

Ezeket a száraz hozzávalókat habverővel alaposan összekevertem.

Ekkor kellene összekeverni fél kocka (25 gramm) friss élesztővel, majd a nedves hozzávalókkal:

– 25 dkg jó puha vajjal
– 12 dkg puha sertészsírral (4 csapott evőkanálnyi)
– 2 tojás sárgájával
– 125 ml 35%-os cukrozatlan habtejszínnel (fél bögre)
– 180 ml hideg vízzel (kétharmad bögre)

Könnyű a tésztát összegyúrni. Ezután hűtőbe kell tenni, hogy lehűljön úgy fél órára.

Ez idő alatt érdemes a már elkészült töltelékeket szétosztani 3-3 felé. Nekem könnyebb volt szétmérnem. 280-290 gramm töltelék lett egy-egy bejglire, amiket külön tálkákba szétosztottam.

Ezután a tésztát is 6 felé szétmértem, ebből 6 db 290 grammos gombóc lett. Visszatettem a hűtőbe, hogy tovább hűljön.

Előkészítettem a tepsiket. Szilikonos sütőpapírt mértem ki rá. Egy tepsire 3 db rúdnak kell elférnie. A tepsi hosszának megfelelően 20*30 cm-re nyújtottam lisztezés nélkül a tésztalapokat. Ha úgy kényelmesebb, akkor lehet két szilikonos papír között is nyújtani, de nem ragad a nyújtófára a tészta.

Egyszerre mindig csak egy adag tésztát nyújtottam ki.
Könnyen nyújtható. Elosztottam a tetején a tölteléket. Először a diós rudak készültek el. A diótölteléket egyszerűn rányújtottam a nyújtófával a kinyújtott tésztára. A mákot is elosztottam a kinyújtott tésztán, majd a sodrófával végig tekertem rajta és szépen kisimult.

Miután szorosan feltekertem a csinos kis rudakat, áttettem őket a tepsire. Amikor mind a 6 rúd elkészült, 3 (XL-es) tojás sárgáját elkevertem simára és szilikonos ecsettel alaposan bekentem a rudakat. Ez után 3 órára kitettem az üvegházba a hűvösre.

Most itt tartok :-(

Iszonyú fárasztó és macerás bejglit készíteni :-(

Most talán lefekszem 3 órára, hogy le tudjam kenni tojásfehérjével, aztán alhatok reggelig, mert a tojásfehérjézés után legalább 3 órát kellene várni, de lehet egy éjszakán át is pihentetni a hűvösön.

Ezt tényleg minden valamirevaló háziasszony minden áldott karácsonykor végig csinálja? Ezt nem hiszem el. Kitikkanok ezen a karácsonyi elvárásmontevereszten.

A receptet innen folytatom még 2 körül.

2 óra 3 perc

Hihetetlen a kitartásom, lenyűgözöm magam.

Közben megsütipecsételtem a sorsomat.

Most pedig lekenem a bejgli rudakat felvert tojásfehérjével.

Sütés előtt hurkapálcikával jól meg kell szurkálni, egészen le az tepsit érintve. Három sorban, minden sorba 4-5 lyukat érdemes szúrni.

Az éjszakai pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon kb. harminc-harmincöt perc kell a sütéséhez.

*****

Hozzávalók:

Diótöltelék

  • 40 dkg dió
  • 7 dkg zsemlemorzsa
  • 2,5 dl víz
  • 24 dkg cukor

Máktöltelék

  • 40 dkg mák
  • 8 dkg kristálycukor
  • 7 dkg zsemlemorzsa
  • 2,5 dl víz
  • 16 dkg cukor

Tészta

  • 93 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 gramm só
  • 25 gramm friss élesztő
  • 25 dkg jó puha vaj
  • 12 dkg sertészsír
  • 2 tojás sárgájával
  • 125 ml 35%-os cukrozatlan habtejszínnel (fél bögre)
  • 180 ml hideg vízzel (kétharmad bögre)

Márványosításhoz

  • 3 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje

*****

Szükséges konyhai eszközök:

  • konyhai mérleg
  • nyújtófa
  • 2 db 20*30 cm-es sütőtepsi
  • szilikonos sütőpapír
  • szilikonos ecset

*****

bejgli dió mák élesztő édesség karácsony
Diós bejgli (2017)

bejgli dió mák élesztő édesség karácsony
Mákos bejgli (2017)

Forrás: