Eddig kétszer készítettem karácsonyra bejglit, most az első alkalommal megörökített leírásomat kerestem elő és ismét nekifogok elkészíteni. Először a dió- és a mákdaráláson akarok túl lenni, a tésztát azt a sütés előtti délután fogom begyúrni és megtölteni, majd másnap reggel fogom kisütni a terveim szerint. 6 rúd lesz belőle, 2 db sütőtepsit fognak elfoglalni elég sokáig, ezért érdemes azzal is számolni, hogy addig nem lehet aprósüteményt készíteni a sütőtepsiken, amíg a bejgli pihen vagy épp sül rajta. Ezért érdemes a pihentetését összehangolni a saját alvásunkkal. Már ha van ilyen karácsony előtt...
Bejgli - 41 év 1. próbálkozás
40 dkg darált diót és 7 dkg zsemlemorzsát egy fém keverőtálban alaposan habverővel összekevertem.
2,5 dl vizet felforraltam és beleöntöttem 24 dkg cukrot, hogy szirup legyen belőle. Pár percig kevergettem, hogy feloldódjon benne a cukor és megvártam, hogy egy kicsit elkezdjen forrni. Ráöntöttem a dióra és a habverővel átkevertem, majd itt majdnem abba is hagytam a bejgli sütést, mert olyan csodálatos illata lett ennek a diótölteléknek, hogy megálltam, a tál fölé hajoltam és boldogságot éreztem. Hová lehet még ezt fokozni? Ja, hát egyszerűen meg kell kóstolni. Mennyei. Valami ilyesmiről szól a karácsony?
40 dkg mákot kimértem. Elkevertem 8 dkg cukorral, majd ledaráltam. Fém tálba öntöttem, majd hozzákevertem 7 dkg zsemlemorzsát.
2,5 dl vizet felforraltam, majd beleöntöttem 16 dkg cukrot. Ezzel is felforraltam. Rántöttem a mákos keverékre és a habverővel, majd amikor már azzal nem ment, akkor fakanállal alaposan átkevertem. Megkóstoltam, ettől a forrázástól kinyílik a mákszemek rejtett íze és végleg feledésbe merül a mákszemek kicsit poros, matt héjának a tömörsége. Még fantasztikusabb lett volna, ha nem darálom, hanem tekerős mákdarálón szétsajtolom a szemeket, de erre nem mertem most sem vállalkozni.
Mindkét keveréket kitettem az üvegházba hűlni a hidegre.
Egy nagy keverőtálba kimértem 93 dkg BL 80 kenyérlisztet (finom lisztet ír az eredeti recept).
Hozzámértem 10 dkg porcukrot (a tároló edényébe vanília rudak is vannak).
Beletettem 1 mokkáskanál sót (2 gramm).
Ezeket a száraz hozzávalókat habverővel alaposan összekevertem.
Ekkor kellene összekeverni fél kocka (25 gramm) friss élesztővel, majd a nedves hozzávalókkal:
– 25 dkg jó puha vajjal
– 12 dkg puha sertészsírral (4 csapott evőkanálnyi)
– 2 tojás sárgájával
– 125 ml 35%-os cukrozatlan habtejszínnel (fél bögre)
– 180 ml hideg vízzel (kétharmad bögre)
Könnyű a tésztát összegyúrni. Ezután hűtőbe kell tenni, hogy lehűljön úgy fél órára.
Ez idő alatt érdemes a már elkészült töltelékeket szétosztani 3-3 felé. Nekem könnyebb volt szétmérnem. 280-290 gramm töltelék lett egy-egy bejglire, amiket külön tálkákba szétosztottam.
Ezután a tésztát is 6 felé szétmértem, ebből 6 db 290 grammos gombóc lett. Visszatettem a hűtőbe, hogy tovább hűljön.
Előkészítettem a tepsiket. Szilikonos sütőpapírt mértem ki rá. Egy tepsire 3 db rúdnak kell elférnie. A tepsi hosszának megfelelően 20*30 cm-re nyújtottam lisztezés nélkül a tésztalapokat. Ha úgy kényelmesebb, akkor lehet két szilikonos papír között is nyújtani, de nem ragad a nyújtófára a tészta.
Egyszerre mindig csak egy adag tésztát nyújtottam ki.
Könnyen nyújtható. Elosztottam a tetején a tölteléket. Először a diós rudak készültek el. A diótölteléket egyszerűn rányújtottam a nyújtófával a kinyújtott tésztára. A mákot is elosztottam a kinyújtott tésztán, majd a sodrófával végig tekertem rajta és szépen kisimult.
Miután szorosan feltekertem a csinos kis rudakat, áttettem őket a tepsire. Amikor mind a 6 rúd elkészült, 3 (XL-es) tojás sárgáját elkevertem simára és szilikonos ecsettel alaposan bekentem a rudakat. Ez után 3 órára kitettem az üvegházba a hűvösre.
Most itt tartok :-(
Iszonyú fárasztó és macerás bejglit készíteni :-(
Most talán lefekszem 3 órára, hogy le tudjam kenni tojásfehérjével, aztán alhatok reggelig, mert a tojásfehérjézés után legalább 3 órát kellene várni, de lehet egy éjszakán át is pihentetni a hűvösön.
Ezt tényleg minden valamirevaló háziasszony minden áldott karácsonykor végig csinálja? Ezt nem hiszem el. Kitikkanok ezen a karácsonyi elvárásmontevereszten.
A receptet innen folytatom még 2 körül.
2 óra 3 perc
Hihetetlen a kitartásom, lenyűgözöm magam.
Közben megsütipecsételtem a sorsomat.
Most pedig lekenem a bejgli rudakat felvert tojásfehérjével.
Sütés előtt hurkapálcikával jól meg kell szurkálni, egészen le az tepsit érintve. Három sorban, minden sorba 4-5 lyukat érdemes szúrni.
Az éjszakai pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon kb. harminc-harmincöt perc kell a sütéséhez.
*****
Hozzávalók:
Diótöltelék
- 40 dkg dió
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 2,5 dl víz
- 24 dkg cukor
Máktöltelék
- 40 dkg mák
- 8 dkg kristálycukor
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 2,5 dl víz
- 16 dkg cukor
Tészta
- 93 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 gramm só
- 25 gramm friss élesztő
- 25 dkg jó puha vaj
- 12 dkg sertészsír
- 2 tojás sárgájával
- 125 ml 35%-os cukrozatlan habtejszínnel (fél bögre)
- 180 ml hideg vízzel (kétharmad bögre)
Márványosításhoz
- 3 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
*****
Szükséges konyhai eszközök:
- konyhai mérleg
- nyújtófa
- 2 db 20*30 cm-es sütőtepsi
- szilikonos sütőpapír
- szilikonos ecset
*****
Forrás: