Kedves barátnőm Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lakik messze tőlem, ezért telefonon szokta nekem konyhatitkait elárulni. Ezt az egy tojásos grízgombóc receptet is tőle tanultam, ő meg a netről.

 

Egy mély kerámiatálba kimérem az olajat és hozzáadom az egész tojást. Habverővel alaposan elkeverem. Ekkor fűszerezem sóval, szerecsendióval és petrezselyemlevéllel. A fűszerekkel is alaposan elkeverem, majd rámérem a búzadarát. Nagyon sűrű, szinte száraz massza lesz belőle.

Anno természetesen visszahívtam a barátnőmet, mikor legelőször készítettem a receptjét és megkérdeztem - Biztos, hogy ennek ilyen száraznak és sűrűne kell lennie? - Igen. - felelte, én meg hittem neki.

Amikor felforrt az épp aktuális leves, amibe bele szerettem volna főzni a gombócnak valót, akkot mérsékeltem a lángot a fazék alatt és a sűrű, száraz masszából egy teáskanállal lapos, nem túl vastag, mondhatni szeletkéket szaggattam. Mikor elkészültem a szaggatással, lefedtem a fazekat és a legkisebb lángon fődögélve vártam, hogy teljesen megpuhuljank és megnőjenek a gombócok. Tényleg ez elég sok idő, de abszolút megéri várni.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • szerecsendió
  • szárított (vagy frissen aprított) petrezselyemlevél
  • 7 evőkanál búzadara (Gondos Cekker)
  • 1 liter csontleves, húsleves