Karácsonyra vettem gyöngytyúkot, mégis csak most került sor a megfőzésére, eddig a fagyasztóban volt egészben lefagyasztva. Mivel nem olvasztottam ki, ezért nem tudtam külön hasznosítani a combját, szárnyát, mellét, de megoldottam egy kis fáziskéséssel. Most fő a leves, most sül  hús, a részleteket viszont rögzítem, hátha érdemes lesz visszatekinteni rá, hogyan is készült hamarjában.

 

Az egészben lefagyasztott gyöngytyúkot  fazékba tettem és hideg vízzel felöntöttem, hogy ellepje. Nem lepte el, kikandikált a lába egy kicsit. Ez adta az ötletet, hogy ez túl sok hús a fazékban a leveshez, ezért eldöntöttem, ha felforrt, akkor kiveszem az egészet a forró vízből, leveszem a combot, szárnyat és a mellének egy részét és a maradék "aprólékot" főzöm csak készre levesként. A többit római tában megsütöm.

A terv jó volt, de elég sokára jutottam el oda, hogy ezt megvalósítsam, addigra már viszont könnyen le tudtam szedni a combot is, szárnyát is, mellét is.

A forró vízben maradt az aprólék, amit ekkor zöldségeltem és fűszereztem. Itt tartok most.

Aztán addig főzöm épp csak gyöngyözve, fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak. Éjszakára lezárom (most éjjel fél 12 van), reggel fogom leszűrni és hűtőbe tenni. Délben valószínűleg grízgombócot főzök bele, mert azt szeretik a legjobban a fiúk.

Hozzávalók

a 8 literes fazékban fövő leveshez:

  • 1 gyöngytyúk aprólék
  • hideg víz
  • 1-2 evőkanál só
  • 1 cikk zellergumó
  • fél karalábé
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • (répát elfelejtettem beletenni)

A most használt fűszerek:

  • 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • fél mokkáskanál kurkuma
  • fél mokkáskanál cayenne bors
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • fél mokkáskanál köménymag
  • 3 szem borókamag
  • 1 szem szegfűbors
  • 3-4 szál zsályalevél a kertből
  • negyed mokkáskanál gyömbér
  • negyed mokkáskanál szerecsendió
  • negyed mokkáskanál őrölt rozmaring
  • 1 szem kardamon