Karácsonyra vettem gyöngytyúkot, mégis csak most került sor a megfőzésére, eddig a fagyasztóban volt egészben lefagyasztva. Mivel nem olvasztottam ki, ezért nem tudtam külön hasznosítani a combját, szárnyát, mellét, de megoldottam egy kis fáziskéséssel. Most fő a leves, most sül hús, a részleteket viszont rögzítem, hátha érdemes lesz visszatekinteni rá, hogyan is készült hamarjában.
Az egészben lefagyasztott gyöngytyúkot fazékba tettem és hideg vízzel felöntöttem, hogy ellepje. Nem lepte el, kikandikált a lába egy kicsit. Ez adta az ötletet, hogy ez túl sok hús a fazékban a leveshez, ezért eldöntöttem, ha felforrt, akkor kiveszem az egészet a forró vízből, leveszem a combot, szárnyat és a mellének egy részét és a maradék "aprólékot" főzöm csak készre levesként. A többit római tában megsütöm.
A terv jó volt, de elég sokára jutottam el oda, hogy ezt megvalósítsam, addigra már viszont könnyen le tudtam szedni a combot is, szárnyát is, mellét is.
A forró vízben maradt az aprólék, amit ekkor zöldségeltem és fűszereztem. Itt tartok most.
Aztán addig főzöm épp csak gyöngyözve, fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak. Éjszakára lezárom (most éjjel fél 12 van), reggel fogom leszűrni és hűtőbe tenni. Délben valószínűleg grízgombócot főzök bele, mert azt szeretik a legjobban a fiúk.
Hozzávalók
a 8 literes fazékban fövő leveshez:
- 1 gyöngytyúk aprólék
- hideg víz
- 1-2 evőkanál só
- 1 cikk zellergumó
- fél karalábé
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 csokor petrezselyemlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- (répát elfelejtettem beletenni)
A most használt fűszerek:
- 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
- fél mokkáskanál kurkuma
- fél mokkáskanál cayenne bors
- fél mokkáskanál őrölt fekete bors
- fél mokkáskanál köménymag
- 3 szem borókamag
- 1 szem szegfűbors
- 3-4 szál zsályalevél a kertből
- negyed mokkáskanál gyömbér
- negyed mokkáskanál szerecsendió
- negyed mokkáskanál őrölt rozmaring
- 1 szem kardamon