A gyerekeim nyilván alapvetően az általam főzött rizshez vannak hozzászokva, de biztos vagyok benne, hogy nem tökéletesen készítem. Mégis szeretik, ezért leírom, hogyan próbálkozom megtalálni az ideálisan főtt rizs készítési módját.

 

Egy bögre rizst levesszűrőbe teszek, vízsugár alatt átmosom. Lecsöpögtetem.

Egy vastagtalpú fazékba teszek egy evőkanál vajat, felmelegítem.

Beleteszem a rizst és átforrósítom.

Van, hogy ilyenkor már megsózom és fűszerezem is, de ezt a vízzel való felöntés után is szoktam.

Amikor forró a rizs és az edény talpa is, felöntöm két bögre hideg vízzel.

Összekeverem a rizst, ha még nem sóztam, nem fűszereztem, akkor fűszerezem és megvárom, hogy felforrjon.

Nem mindig takarom le a felfőzés alatt, mert rizsfőzés közben ezer más csinálok és tuti kifut a leve. Inkább megvárom, hogy felforrjon, néha megkeverem és ha már felforrt, lecsendesítem alatta a lángot, lefedem az edényt. Még ekkor is kiuthat. Pár perc múlva megkeverem, addigra beissza a levet, lezárom teljesen a lángot alóla. Lefedve, kavarás nélkül hagyom az edényben tálalásig. 

Hogy hol a hiba? Ha tudnám...

*****

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál teavaj
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre hideg csapvíz
  • 1 csapott teáskanál só (mértékkel inkább)
  • 1 fél mokkáskanál kurkuma
  • vagy
  • 1 teáskanál Kotányi grill zöldség fűszerkeverék

*****

Felhasználás:

  • Rakott karfiol