Hirtelen sok fürjtojás maradt a hűtőmben, ezért gyorsan befogtam a családot és együtt megpucoltunk vagy 100 darabot. Utána már igazán semmiség többféle pácot összeállítani és beüvegelni. Az előző nagy adag tojás kb. 50 db volt, amikor először készítettem kecsöpös és tárkonyecetes pácban fürjtojást. Ekkor találta meg a helyét a konyhámban ez a különlegesség. A nyári nagy melegben, a hűtőben tárolt hideg, ízes fürjtojás könnyű nassolnivaló, jó kiegészítője egy reggelinek vagy egy salátának.

 

A fürjtojásokat forró vízbe teszem, megvárom, míg felforr és utána 10 percig főzöm. A vizébe nem teszek sót, mert ezt a főzővizet a komposztra öntöm. Leöntöm róla a vizet, kétszer hideg vizet öntök rá és lehűtöm a tojásokat.

A tojás pucolását a szélesebbik alján kezdem meg, ott megtöröm, illetve az oldalára fektetve áthengerelem a tojás palástját. Utána nekem könnyen lejött, de lehet, hogy ez tojásfüggő is.

A pucolt tojásról hideg vízben leöblítem az apró héjdarabokat.

Minden mosóvizet a kertben használok a növények locsolására.

Fürjtojásból kipróbált pácok:

- Tárkony ecetes pác

- Kecsöpös pác