Vasárnap reggelre csak szikkadt kenyerünk maradt, amiből legtöbbször bundáskenyeret kell sütnöm, de most melegszendvicset javasoltam a családomnak. Volt egy adag kész mexikói melegszendvicskrém a kamrában, de a sajt sajnos elfogyott. Eddig elképzelhetetlennek tartottam a sajt nélküli melegszendvicset, de most egy új módon fedtem le a krémet, hol sárga paradicsom szeletekkel, hol fürjtojással. Az eredmény messze fölülmúlta a "maradékevős" elképzelésemet. Ha nem onnan indult volna az ötlet, hogy nincs sajt, jó a "szamár" is, akkor persze nem éreztem volna ekkora ráhümmensét, hogy hű, ez így is finom. Mert egyszerűen az.

 

A sütőt elkezdtem előmelegíteni 200 fokon légkeveréssel.

Egy kistepsit (20x30 cm) szilikonos papírral kibéleltem, ebbe épp 4 szelet kenyér fért el. 

A szikkadt kenyeret vékony szeletekre vágtam. 2 fürjtojást éles késsel megvágtam, majd egy kis pohárba öntöttem, amiben egy fürjtojásnyi tejet is hozzá tudtam keverni. Alaposan elkevertem a tejet és a fürjtojásokat, majd egy szilikonos ecsettel a kenyerek mindkét oldalát vékonyan bekentem vele. Ez a mennyiség 2 szelet kenyér mindkét oldalára volt épp elegendő, ezért még egyszer megismételtem, hogy az eredetileg tervezett 4 szeletre jusson ilyen puhító anyag.

A kenyerek tetejére rákentem a mexikói szendvicskrémet, majd a tepsibe raktam őket. Ezután a sárga paradicsomokat vékony szeletekre vágtam és mindegyik kenyeret beborítottam ezzel a csodaszép gyümölccsel (ez már inkább gyümölcs, mint zöldség, bár sárga). A fürjtojásokat a paradicsomok által körülhatárolt helyekre töltögettem fel. 

A tepsit a forró sütőbe tettem 10-12 perc alatt a fürjtojások megsültek a melegszendvicsek tetején, és ezalatt a tojással és tejjel bekent szendvicsek alja finoman aranyszínűre sült. Vágódeszkán tálaltuk, hogy késsel könnyen szeletelhetőek legyenek még forrón.

Emellé forró, gyümölcsöts teákat készítettünk reggeli italnak.

Hozzávalók:

  • kenyér
  • fürjtojások (kb. 10-15 db)
  • 1 dl tej  (a tojást hígítani, de elhagyható)
  • melegszendvicskrém (most Globus mexikói)
  • paradicsom (most sárga a kertből)
  • tea

Melegszendvics sütés előtt

Melegszendvics sütés után