A gyöngytyúk levesfőzés hozománya a combok, szárnyak és mellek átsütésének ötlete. Még most van a sütőben, elírom, mit tettem vele eddig, hátha érdemes lesz visszatekinteni erre a receptre.

 

A gyöngytyúk leves főzésekor a már felforrt levesből kimentettem a gyöngytyúk javát, azaz úgy forrón, levettem a combját, szárnyát és mellét még a leves sózása, zöldségelése és fűszerezése előtt. Ha nem egyben fagyasztott lett volna a gyöngytyúk, akkor nyilván nem iylen kalandosan oldom meg, de most ez volt ésszerű. Az aprólékból tovább főzöm a levest.

A római tál aljára zöldségeket és almát tettem. Erre tettem az ecsettel vajjal összepacsmagolt, majd grill fűszerzsóval finoman meghintett szárnyakat, combokat, végül a melle húsát. A melle húsára még egy-egy kis darabka vajat még tettem. 

Ezután hideg, 180 fokos légkeveréses sütőbe tettem 60 percre, ha kevés, akkor 10-10 percenként érdemes tovább sütni és ellenőrzni a húst, megsült-e. Mivel éjszaka van, a forró római tálat a sütőben hagyom érintetlenül reggelig, akkorra visszahül. A legjobb lenne akkor enni, amikor ehető hőmérsékletűre hül a rómaiban, de ha erre nincs mód, akkor ebben melegítem át, ha nem elég piros a hús, akkor nyitottan, 10-15 perc alatt tálalás előtt közvetlenül. 

60 perc letelte után kivettem a sütőből, óvatosan kinyitotam a római tál fedelét, szépen megsültek a húsok. Alatta a zöldségek között állt a vajasfűszeres lé. Ebből meglocsoltam a húsok tetejét, majd visszatettem a tetőt.

Visszatettem még 10 percre sülni, majd csak kikapcsoltam a sütőt, nem nyitottam ki a sütőajtót sem, majd reggel hidegre teszem, amikor visszahűlt,

Hozzávalók:

  • 2 db alma (héjával, de mag nélkül cikkekre vágva)
  • 1 fej vöröshagyma kétfelé vágva
  • 4-5 gerezd fokhhagyma
  • 1 répa ujjnyi széles rudacskákra vágva
  • gyöngytyúk combja, szárnya, melle
  • puha vaj
  • grill fűszersó