Egy régi teás fémdobozban tárolok előre bekevert kakós porcukrot. Persze van itthon gyorsan oldódó bolti kakaópor is és a kihagyhatatlan Nesquick is, mert van, akinek annak az íze a kedvence, de igyekszem a gyerekeket a valódi kakaó ízével is megismertetni.

 

Hosszú évek óta minden évben egyszer vásárolok 1 kg Tutti kakaóport, majd egész évben ezzel gazdálkodom. Ha kevésbé fogy, akkor csokisabb sütiket vagy épp mézes forrócsokit készítek ajándékba, ha nagyon megcsappan a mennyisége, akkor jobban beosztom a következő beszerzésig, hogy mi készüljön belőle. Régen nagyon vágytam igazi csokis-kakaós süteményekre, most már időnként sikerül finomakat készítenem, de nem is olyan egyszerű, mint gondoltam.

Amikor időnként rendet teszek a fűszeres szekrényben, igyekszem feltölteni a kiürült fűszeres üvegeket. Főzés közben szuper jó érzés visszagondolni, milyen jó, hogy teli vannak az üvegek és nem kell még plusz köröket futni porcukordarálással, kevergetéssel, pakolgatással.

A kristálycukrot tiszta, szárazra törölt kávédarálóban frissen darálom.

A kakaóport belemérem a fémdobozba, majd rámérem a porcukrot. Ráteszem a fémdoboz tetejét és alaposan összerázom. Ha nagyobb mennyiség készül, akkor érdemes habverővel kevergetni, azzal elegyedik el a legjobban, majd utána a tárolódobozba tenni.

Csak arra kell figyelni, hogy száraz maradjon minden hozzávaló, a kezünk, a mérő- és tárolóeszközök se legyenek nedvesek, nyirkosak. Ha épp előtte kellett elmosni az edényeket, akkor inkább várjuk meg, amíg tökéletesen megszáradnak.

*****

Hozzávalók:

  • 50 gramm kakaópor
  • 150 gramm porcukor

*****

Felhasználása:

  • palacsinta töltelékének
  • kakaóscsiga tölteléknek
  • szilvásgombócba a szilva töltelékébe fahéjas porcukor helyett
  • forró kakaóhoz
  • tejbegríz tetejére szóráshoz
  • tejberizs tetejére szóráshoz

A kakaópor csomagolásán 4 gramm kakaóporhoz 8 gramm cukrot ajánl egy csésze forró kakaó készítéséhez a forgalmazó.