A férjem kérte, hogy egy hosszú, dolgos nap végén, készítsek valami finom édességet. Az itthon lévő alapanyagokhoz találtam a receptet, ami annyira elnyerte a tetszésüket, hogy most már a hozzá szükséges darált kekszet is magam szeretném megsütni hozzá legközelebb.

 

A tejet, vajat, cukrot és a kakaóport egy mély fazékba mértem ki. Lassú tűzön felolvasztottam benne a vajat, alaposan átkevertem, hogy krémes legyen. Hozzáadtam a darált kekszet és megpróbáltam összekeverni, de elég morzsalékos maradt. Az eredeti recepthez képest én több, mint kétszer annyi tejet adtam hozzá, de kellett is ennyi, mert teljesen morzsás maradt volna. 

Egy üveg sütőformát kibéleltem folpackkal, majd erre borítottam a masszát, amit egyenletesen elterítettem rajta. Le is nyomkodtam, hogy tömörödjön. A sütemény morzsalékos keksz rétege másnapra annyira megszívta magát a felette lévő habos krémből, hogy szeletelhetővé vált. Meg fogom próbálni fólia nélkül készíteni, mert szerintem fölösleges erre a célra használni. Igaz, időt kell hagyni a süteménynek, hogy összeálljon.

A pudingport és a cukrot kimértem egy fazékba, apránként hozzáadtam a tejet, hogy csomómentesen el tudjam keverni. Felfőztem a pudingot, majd elkezdtem kihűteni, de közben többször is megkevertem. Még melegen beletettem a túrót, hiszen a túrónak nem árt a meleg, viszont a puding nem fog megbőrösödni, ha a túró belekerül.

A felvert tejszínhabot a legalább kézmelegre visszahűlt krémbe tettem. A habnak viszont nem tesz jót a meleg, ezért igyekeztem jól lehűteni a krémet.

Az így elkészült pudingos, túrós, habos krémet rásimítottam a keksz tetejére és máris hűtőbe tettem.

A tetejére egy másik receptből vett csokimázat tettem. Negyed bögre vizet két evőkanál krisálycukorral és két evőkanál holland kakaóporral simára kevertem habverővel, majd összeforraltam egy kisméretű nyeles lábosban. Amikor felforrt 3 dkg vajat elkevertem benne, megvártam, hogy felforrjon és közben folyamatosan kevergettem, hogy le ne égjen.

A hűtőben hűlő süteményt elővettem, rácsurgattam  tetejére a csokimázat, majd óvatosan, hogy a tejszínes krém ne kerüljön felülre, egy evőkanál hátával szétkentem a mázat a tetején. Sikerült, pedig én nagyon ügyetlen dekoráló vagyok. Igaz, nem kapkodtam és nem mérgelődtem, úgy voltam vele, ha sikerül sikerül, ha nem, nem.

*****

Hozzávalók a tésztához:

  • legalább 2 dl tej (éppen csak álljon össze a massza a végén)
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 50 dkg darált keksz
  • vagy 40 dkg darált keksz és 10 dkg darált dió

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 dl felvert habtejszín

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 3 dkg vaj
  • szűk negyed bögre víz (mérőpohárral mérem, ahol ez a jelölve van)
  • két evőkanál kristálycukor
  • két evőkanál holland kakaópor

*****

Receptek: