Ahogy sokan mások, én is szívesen sütök Limara receptjei alapján. Egy morzsa nem sok, annyi kenyér sem maradt mára és már amúgy is nagyon rég óta szeretnék újra rendszeresen kenyeret és házi péksüteményeket sütni. A padlizsánsütéssel párhuzamosan egy kiflisütésbe is belevágtam. Már most érzem, ismét hosszú lesz a mai nap.

 

A tejet felmelegítettem, majd kimértem belőle 1,5 dl-t a fém keverőtálba. Hozzáadtam 1,5 dl hideg vizet és ezzel annyira visszahűtöttem, hogy éppen megfelelt az élesztőknek (szerintem). Hozzáadtam 1 teáskanál cukrot és beleöntöttem egy zacskó szárított élesztőt, majd habverővel elkevertem. Így tökéletesen elegyedett.

Beletettem a puha vajat, egy tojást és a lisztet.

A kért sót a liszt tetejére szórtam, hogy közvetlenül ne találkozzon az alul rekedt élesztős folyadékkal.

Szégyen, nem szégyen én gép helyett egyszer használatos gumikesztyűvel gyúrom össze a tésztát. Egyszerűen így tökéletes lesz az állaga, sokkal hamarabb, könnyebben összeáll, nem ragad a kezemhez és valami megmagyarázhatatlan módon az edényhez sem tapad annyira.

A keverőtálból áttettem egy kelesztőtálba, lezártam a tetejét és mással foglalkoztam.

45 percet kellett volna várni. (Sose sikerül ennyit várni, valami mindig közbejön. Ahogy most is, már kikandikált volna a tészta a kelesztőtálból, ha nem zárom rá a fedelét...)

Lisztezett felületre borítottam a tésztát, nem gyúrtam át, hanem úgy ahogy volt, feldaraboltam egyforma kis darabokra.

Mindegyiket a tenyeremben gömbölyítettem, majd lisztezett felületre tettem és ismét pihenni hagytam. (Tulajdonképpen elfeledkeztem róla, mert sürgősen telefonálnom kellett valakinek, hátha ad nekem vándorkovászt, de már neki sem volt. Mire kicseréltük a konyhakerti híreinket, megkeltek a gombóckák.)

Bekapcsoltam a sütőt légkeveréses módon 180 fokra, hogy belemelegedjen.

Először kör alakúra, majd egyik irányba elhúzva oválisra nyújtottam a tésztát mindaddig, amíg 1 mm vastag lett.

Volt a konyhapulton puha vaj, ezért egy szilikonos sütőecsettel bevajaztam a kinyújtott felületet. Utána feltekertem és meghajlítottam a kifliket.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam az elkészült kifliket.

1 tojást felütöttem egy kis csészébe. Amikor minden kiflivel elkészültem, elraktam a vajat és a vajas ecsettel alaposan elkevertem a tojást, majd bekentem velük a kifliket. Addig kentem, amíg minden tojáslé el nem fogyott.

30 percre a sütőbe tettem a kifliket.

A fotókat a kisfiam készítette.

*****

Hozzávalók a tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 4-5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 60 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 2 teáskanál adalékmentes só

*****

Hozzávalók a tetejére:

4-5 dkg vaj a kinyújtott tésztára feltekerés előtt

1 db tojás rákenni

*****

élesztő sósság
12 db kisült vajas kifli Limara receptje alapján

Tapasztalataim:

  • A dagasztás-kelesztést még gyakorolnom kell, kicsit sűrű lett a belseje.
  • A rákent vajtól csigás lett a belseje, ez mindenkinek tetszett.
  • A külseje a vaj miatt kicsit lesült róla, ezért az ropogós héjjá sült.

Felhasználása (12 db lett):

  • Egyszerűen magában és vajjal megkenve kezdtük a kóstolgatást.
  • Életemben először vásároltam mogyoróvajat és ebből is kentem rá vékonyan. Nekem ízlett.
  • Találtam a hűtőben a római tálban sült csirkecombok alól egy kis hideg, fűszeres zsírt. Ebből is ettünk kiflire kanalazva. 
  • Készítettem padlizsánkrémet, így reggel azzal indítottam a napot.